Keuring Duitse Herders tijdens clubkampioenschap van VDH Kringgroep Walcheren

Zondagmiddag werden 39 Duitse Herdershonden tijdens het clubkampioenschap van de kringgroep Walcheren van de Vereniging van fokkers en liefhebbers van Duitse Herdershonden (VDH) in Vlissingen gekeurd.

Trivo Marjanovic ging namens RTV Vlissingen een kijkje nemen hoe de keuring in zijn werk ging. En sprak met Jan Scheele en fok geschiktheid Keurmeester Peter Nefs. Jan Scheele: “We zijn hier bij Kringgroep Walcheren Duitse Herdersvereniging en we organiseren voor het eerst een clubmatch. Dat is een show voor Duitse Herders en daar wordt gekeurd op anatomische bouw die in orde moet zijn om hiermee te kunnen fokken. En eigenlijk komt het er op neer dat hier kwalificaties gegeven worden, en de honden waarmee gefokt worden moeten in een bepaald frame vallen. Voor de keuring was Peter Nefs uitgenodigd die ook in Nederland maar ook in België en Duitsland de keuringen doet”.

Multifunctioneel gebruikshond
Waar let u op? “We letten vooral op de anatomische geschiktheid, de Duitse Herder is van oorsprong een gebruikshond eigenlijk gevormd uit verschillende soorten herdershonden met doel om een multifunctioneel gebruikshond te creëren die geschikt is voor alle taken. Dan kun je denken aan een taak als politiehond, hulp reddingshond, sociale hond, blinde geleide hond en vooral ook als huishond. En moet ook honderd procent betrouwbaar zijn, en onder allerlei omstandigheden te vertrouwen met betrekking tot karakter en sociale omgang”. Aldus Peter Nefs.

Fok geschiktheid
En wij doen dat middels keuringen niet alleen via werkproeven, maar ook keuring zoals vandaag waarbij de anatomische hoedanigheden worden bekeken. En uiteindelijk gaat het resulteren in een fok geschiktheid keuring waarbij niet alleen de werkcapaciteiten worden meegewogen, maar ook de kwalificaties waar jan Schele het over had. Kwalificaties die minimaal (geen) moeten zijn, dus de kwalificatie goed. En dan gaat de keurmeester kijken of de hond niet te groot is of te klein, wat het gewicht is en of hij of zij zich goed laat aanzien qua karakter betrouwbaar is. Kortom aan alle facetten wordt aandacht gegeven, en uiteindelijk leidt dat weer tot een verklaring van fok geschiktheid. Laat keurmeester Peter Nefs aan RTV Vlissingen weten.  

Videoverslag

Reactie schrijven

Commentaren: 0