Lofdicht gevonden op wiel van Michiel de Ruyter

Vorige week is op het touwslagerswiel van Michiel de Ruyter in het Zeeuws maritiem muZEEum in Vlissingen per toeval een lofdicht gevonden uit 1833.

Het Zeeuws maritiem muZEEum wil een maquette laten maken van de lijnbaan waar Michiel de Ruyter in zijn jonge jaren aan het touwslagerswiel heeft gedraaid. Bij het opnemen van de exacte maten van het originele wiel ontdekte museummedewerkers dat er stukjes papier aan het wiel zaten geplakt, met daarop woorden. Daar zijn foto’s van gemaakt.

Foto’s zijn nader bestudeerd
De flarden tekst op de stukjes papier maken onderdeel uit van een lofdicht, in 1833 geschreven door de dichter Willem Hendrik Wansinck. Hij heeft het lofdicht blijkbaar geschreven na een bezoek aan het museum van het Koninklijk Zeeuws Genootschap der Wetenschappen in Middelburg. Het wiel was daar toen tentoongesteld. Het lofdicht ligt in boekvorm in de Koninklijke Bibliotheek.

Het wiel van Michiel is aangewezen als beschermd cultuurerfgoed volgens de Erfgoedwet 2016 en het maakt vanaf dit voorjaar deel uit van de Canon van Nederland.

Download
Lofdicht met foto wiel.pdf
Adobe Acrobat document 137.9 KB

Reactie schrijven

Commentaren: 0