Vanaf 2020 tabaksproducten niet meer in het zicht uitstallen

Tabak moet in 2020 uit zicht van klant. Winkels die tabaksproducten verkopen mogen die vanaf 1 januari niet meer in het zicht uitstallen.

Ondanks verzoeken van de VVD om deze verandering uit te stellen, houdt staatssecretaris  Paul Blokhuis vast aan het Nationaal Preventieakkoord dat moet leiden tot een rookvrije generatie. 

Accijnsverhoging

En een uitstalverbod is niet het enige dat gaat veranderen. De heftigste verandering waar rokers waarschijnlijk het minst op zitten te wachten, is een flinke accijnsverhoging. Sigaretten kosten nu al zo’n 7 euro voor 20 stuks, maar de prijs voor een pakje gaat vanaf 1 januari gemiddeld met 1 euro omhoog.

Supermarkten
Niet alleen in winkels, zoals boekhandels en stationswinkels liggen tabaksproducten straks niet meer in het zicht, ook supermarkten moeten ze gaan ‘verstoppen’. Zij hebben echter wel uitstel gekregen. Tot 1 juli 2020, dan moeten alle tabakswaren in supermarkten uit het zicht zijn.

Tabakswinkels mogen rookwaren uitstallen
Het uitstalverbod geldt niet alleen voor sigaretten, shag en sigaren, maar ook voor e-sigaretten. Alleen tabakswinkels mogen nog rookwaren uitstallen. De verpakkingen van sigaretten zien er vanaf 2020 anders uit. Ze krijgen allemaal dezelfde saaie donkergroen-bruine kleur.

Roken op verschillende plekken verboden
Roken wordt al op steeds minder plekken toegestaan. In 2020 komt daar weer een hele rij aan locaties bij waar roken verboden is: Schoolterreinen, kinderboerderijen, kinderopvanglocaties. En vanaf 2025 komen daar bij: speeltuinen, sportverenigingen

Reactie schrijven

Commentaren: 0