Buitenexpositie Operatie Infatuate, de bevrijding van Vlissingen

Slag om de Schelde vers in herinnering - Vanaf eind oktober brengt de buitenexpositie Operatie Infatuate, de bevrijding van Vlissingen 75 jaar Slag om de Schelde in herinnering. 

Op elf punten langs de route die de geallieerden destijds volgden, maken tekst en beeld duidelijk wat daar toen is gebeurd. Deze buitenexpositie is een initiatief van de Stichting Oorlogsjaren Vlissingen, het Gemeentearchief Vlissingen en het Zeeuws maritiem muZEEum. Op 21 september 1944 begint de Slag om de Schelde, bestaande uit verschillende operaties van de geallieerden, met als hoofddoel de doorgang naar Antwerpen veilig te stellen. Begin oktober worden op verschillende punten de dijken op Walcheren kapot gebombardeerd, waardoor Walcheren grotendeels onder water komt te staan.

Op 1 november start de finale van de Slag om de Schelde, operatie Infatuate I. Geallieerde troepen maken de oversteek van Breskens en landen bij Vlissingen, met de bedoeling om Walcheren te heroveren. Vlissingen heeft zwaar te lijden: er vallen ruim 11.000 bommen op Vlissingen. Op één na zijn alle huizen zwaar beschadigd en nagenoeg alle inwoners ontvluchtten de stad. De geallieerden trokken de stad in langs drie routes: langs de boulevard, richting Souburg en dwars door de binnenstad.

De opzet van de buitenexpositie is dat deze drie routes vanaf Uncle Beach opnieuw kunnen worden gevolgd. Langs elk van de drie routes worden markeringen geplaatst bij bijzondere locaties, verduidelijkt met fotomateriaal en een verhaal. Met behulp van een QR-code kan het publiek extra informatie en beeldmateriaal bekijken. Bij de route is een boekje verschenen met teksten en foto’s. Het boekje is gratis verkrijgbaar in het Zeeuws maritiem muZEEum en de Oranjemolen.

De buitenexpositie Operatie Infatuate, de bevrijding van Vlissingen is tot stand gekomen dankzij de financiële steun van de gemeente Vlissingen, de gemeente Sluis, het Prins Bernhard Cultuurfonds en het Van de Velde Publicatiefonds.

Reactie schrijven

Commentaren: 0