· 

Massaal boerenprotest de maat is vol!

De nieuwe boerenorganisatie Farmers Defence Force (FDF) heeft afgelopen vrijdag in de Statenzaal van Brabant gedreigd met harde acties als de stikstofmaatregelen niet van tafel gaan.

De maat is vol! Een dag protesteren bij het Brabantse Provinciehuis heeft de boze boeren weinig opgeleverd. Er komt respijt voor een kleine groep schrijnende gevallen, maar voor de meeste boeren gaan strengere milieueisen gelden.Het uitstel geldt voor boeren die hebben ingezet op een nieuw systeem van milieuvriendelijkere stallen. Doordat plannen daarvoor nog niet zijn uitontwikkeld, zouden hun aanpassingen niet klaar zijn voor de deadline van 1 april 2020. Zij krijgen daarom uitstel tot maximaal 1 januari 2022.

"Het stelt weinig voor", zegt verslaggever Theo Verbruggen. "De boeren wilden uitstel van alle maatregelen, maar dat gaat niet door. Ze krijgen een klein gebaar. Ze hebben niet veel bereikt." Voor de andere boeren blijft de deadline van volgend jaar namelijk gelden.

'Regel is regel'
Een motie om alle stikstofmaatregelen van tafel te halen, haalde het vanavond laat niet. Wel gaat de provincie kijken hoe de landelijke maatregelen beter afgestemd kunnen worden op die van de provincie. "We leveren maatwerk", zegt gedeputeerde Marriënboer tegen Omroep Brabant. "Er komt extra tijd voor boeren die met vernieuwende systemen vooruit willen. Voor de andere boeren geldt: regel is regel."

Geblokkeerd
Honderden boeren demonstreerden afgelopen dag in aanloop naar de vergadering in het provinciehuis. Dat verliep aanvankelijk rustig, maar later op de avond werd de sfeer gespannen: met tractors werden ingangen van het gebouw versperd. De politie voorkwam dat boeren binnenkwamen. De stemming werd door de boeren met luid getoeter en vuurwerk ontvangen, maar rond 01.30 uur waren alle tractors weg. Zowel de commissaris van de koning als de boerenorganisaties hadden eerder opgeroepen te vertrekken na de stemming. Boeren in Brabant die vergevorderd zijn met plannen voor milieuvriendelijke stallen krijgen van Provinciale Staten meer tijd. Deze zogenoemde koplopers mogen wachten tot de systemen die bijna klaar zijn, helemaal uitontwikkeld zijn. Ze hoeven de vergunning voor een milieuvriendelijke stal dus niet voor 1 april 2020 in te dienen. Alle andere boeren moeten dat wel.

'Boeren gaan hier aan kapot'
Niemand weet hoe groot de groep is die met deze maatregelen is geholpen. Hermen Vreugdenhil (CU/SGP), die twee weken geleden het initiatief nam tot het eerste ‘stikstofdebat’ was verbijsterd. Volgens hem is het een beperkte groep. “De meeste boerenbedrijven zijn familiebedrijven. Die hebben niks aan de handreiking van de coalitie, want die moeten tekenen bij het kruisje of stoppen. Die gaan kapot aan dit beleid. De toekomst van bedrijven, gezinnen en de sociale samenhang in dorpen is in gevaar.”

Motie
Met de motie kwam de coalitie tegemoet aan de vraag van boeren die vrijdagmorgen nog pleitten voor een adempauze. Boer Johan van Gorp vertelde het verhaal dat collega’s van hem twee weken geleden al vertelden. Melkveehouders moeten bepaalde vloeren gebruiken die volgens hem levensgevaarlijk zijn. Een paar weken geleden zei een collega van hem dat die vloeren urine vasthouden waardoor ammoniak vrijkomt en die boer het gevoel had dat hij op een bom werkte. Er worden nieuwe vloeren getest. “Betere systemen zijn niet op tijd klaar, wacht daarom met de maatregelen”, aldus Van Gorp.

Reactie schrijven

Commentaren: 0