Kabelbunker aan de Willem Ruysstraat gedeeltelijk gesloopt

De kabelbunker die aan de Van Dishoeckstraat stond zou eigenlijk gesloopt worden, maar deze is verplaatst naar de Commandoweg zodat deze alsnog behouden kan worden. Via deze bunkers onderhielden de Duitsers telefoonverbindingen van bunker tot bunker en zo konden ze communiceren met elkaar.

Deze Duitse bunkers maakte deel uit van de Atlantikwall tijdens de Tweede Wereldoorlog. Een groot deel van de kabelbunkers heeft een ingang als in een deur. Maar deze heeft de ingang op het dak zitten en was onbemand. Alleen als er wat aan de hand was kon de monteur via het dak langs de klimijzers naar beneden afdalen. “De kabelbunker van het zelfde type aan de Willem Ruysstraat is gedeeltelijk gesloopt. En dat is superzonde, en mijn vraag is waarom?. Ik vind dit ontzettend zonde.” Aldus Ryan.  

Het kabelnet
Op Walcheren zijn nog veel kabelbunkers aanwezig. Deze bunkers variëren in afmetingen en in de wijze van plaatsing ten opzichte van het maaiveld. De locatie ervan werd bepaald door het bestaande PTT of Nl-militair-kabelnet en de zwaartepunten in de verdediging. In ieder Stützpunkt werd minimaal één bunker met een kabel aangesloten op de dichtstbijzijnde kabelbunker. Deze koppelkabels werden vaak ingegraven of liepen via bovengrondse routes. Lees meer over bunkers via deze link.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0