Wereldster Mark Foggo na lange tijd weer terug in De Piek

Het was zaterdagavond een legendarische avond in De Piek met het optreden van Mark Foggo & His Skasters.

De energie spatte tegen de muren bij de zinderende show van Mark Foggo (UK) and his Skasters in De Piek.Na lange tijd was deze wereldster de Engelse ska-muzikant Mark Foggo (69) en zijn band de Skasters weer terug in De Piek. En presenteerde hij zijn kersverse album 'Ska Pig Returns'. Foggo is wereldwijd één van de grootste spelers in de ska-scene sinds de jaren '80. Hij staat bekend om zijn manische uitvoeringen, uitstekende ska-songs en energieke shows. Hij wordt wel beschreven als een kruising tussen Mr Bean en Iggy Pop. In het voorprogramma speelde de band 5-ó-Matic’s een aantal nummers.

Wereldwijd succes
Afkomstig uit Liverpool trok Mark Foggo naar London om zijn geluk te beproeven in de punk. Vanuit Nederland had hij meteen wereldwijd succes als Mark Foggo and the Secret Meeting. Zijn album Ska Pig wordt bij ska-fans over de hele wereld als een klassieker wordt gezien. Hij woont afwisselend in Nederland, België, Engeland en Thailand. 
   
Mark Foggo & Secret Meeting
Mark Foggo kwam via Londen in Nederland terecht en vormde hier de groep Mark Foggo & The Secret Meeting, een samenstelling van twee leden (nl. Simon van der Veen en Melvin van Eldik) van de Leeuwarder band Deuce en de Heerenveense band Pavane, waarin onder meer Willy Huisman toetsen speelde. Drummer werd Steve Keen, evenals Foggo uit Liverpool afkomstig.

Radio en televisie
De band speelde een kruising tussen new wave en 2 Tone-ska en maakte als "Mark Foggo & The Secret Meeting" de lowbudgetsingle New Shoes. De band kwam als tweede uit de wedstrijd van de beste band van Nederland, georganiseerd door o.a. Muziek Express en Mars. Polydor benaderde Foggo met een contract. Het album Speeding My Life away werd uitgebracht inclusief een nieuwe versie van het nummer New Shoes, dat een redelijk commercieel succes werd en werd gedraaid op radio en televisie. The Secret Meeting was een afwisselende groep muzikanten om Foggo heen.

Foggo verzamelde in 1987 een nieuwe groep, Mark Foggo's Skasters genaamd; Met vast bandlid sinds 1982 saxofonist Paul Berding en drummer George Coenraad . Hij nam in 1989 het vrij harde ska-album SKA PIG op dit album zorgde voor zijn Europese doorbraak als ska-artiest. Enigszins later werd het album door MTV Duitsland bestempeld als een klassieker en mijlpaal in het ska genre.

Mark Foggo begon een groot aantal shows in Europa te spelen. Na Ska Pig zijn er nog zo'n 10 cd's en een assortiment aan ep's en singles uitgebracht. In 2006 werd via een label gevestigd in Tokio een speciale "best of"-editie voor de Japanse markt uitgebracht. Sindsdien toert Mark Foggo ook regelmatig door Japan.
Foto uit 1979
In 2000 richtte Foggo samen met anderen de skaband The Babyshakers op. Dit project was tijdelijk en stopte in 2001 weer. Wereldwijd speelden Foggo en zijn band meer dan drieduizend shows.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0