‘The Messiah’ van Handel in oerversie door Dutch Baroque in Vlissingen

Handels meesterwerk als ideale opmaat naar Kerst! Dutch Baroque presenteert dit najaar de oerversie van Handels meesterwerk ‘The Messiah’.

Het werk wordt in authentieke bezetting uitgevoerd zoals Handel het zelf in 1742 in première liet gaan. Dit grootse verhaal vol dynamiek, vuur en passie heeft anno 2019 nog niets aan zeggingskracht en dramatiek ingeboet. Dutch Baroque Orchestra & Choir staan garant voor een virtuoze uitvoering onder leiding van artistiek leider en dirigent Gerard de Wit. De solisten zijn sopraan Klaartje van Veldhoven, alt Oscar Verhaar, tenor Jasper Dijkstra en bas Jonathon Adams. ‘The Messiah’ is het bekendste werk van George Frederic Handel en vertelt het levensverhaal van Christus. Handel componeerde dit oratorium voor koor, orkest en solisten in 1741 in slechts drie weken. Vanaf de eerste succesvolle uitvoering in 1742 in Dublin is dit grootse werk met zijn ontroerende aria’s en koordelen waaronder het Hallelujah nog altijd immens populair. Gerard de Wit over deze uitvoering:

“Wie kent ‘The Messiah’ niet? Handel zelf dirigeerde zijn werk 56 keer en paste het diverse malen aan voor de verschillende omstandigheden zoals beschikbaarheid van bepaalde solisten of instrumenten. Regelmatig wordt het oratorium uitgevoerd, maar zelden kiest men voor de oerversie, de allereerste ongewijzigde versie. Als opmaat naar kerst wil ik graag samen met mijn collega-musici het werk in oorspronkelijke staat laten horen, zoals het heeft geklonken in 1742”.

Dutch Baroque
Dutch Baroque werd opgericht in 2014 door Gerard de Wit en legt zich toe op muziek uit de 17e en 18e eeuw. Voor Gerard de Wit, die het pionierswerk van zijn voormalig leraar Ton Koopman een duidelijk vervolg geeft, staat de vitale uitvoeringspraktijk van oude muziek voorop, uitgevoerd door gespecialiseerde professionele topmusici. De muziek wordt in zijn authentieke staat door De Wit opnieuw bekeken en geïnterpreteerd. Welke muziek er ook op de lessenaar staat en of hij nu orgel/ klavecimbel speelt of dirigeert: de aanpak van Gerard de Wit en zijn aanstekelijke, dynamische presentatie zijn kenmerkend. Na de succesvolle uitvoeringen van de Hohe Messe in 2018, de Matthäus Passion in 2019 volgt nu de Messiah van Handel.

Uitvoerenden Messiah HWV 56
Klaartje van Veldhoven, sopraan | Oscar Verhaar, alt | Jasper Dijkstra, tenor | Jonathon Adams, bas Dutch Baroque Orchestra & Dutch Baroque Vocal Consort o.l.v. dirigent Gerard de Wit.

Locatie en reserveren
Het concert vindt plaats op 22 november om 19.30 uur in de Grote of St. Jacobskerk Oude Markt 2 in Vlissingen. De kaartverkoop loopt via www.dutchbaroque.nl. De prijzen variëren van gratis (inleiding en kinderen tot 12 jaar) tot 69 euro.

Reactie schrijven

Commentaren: 0