Tentoonstelling ‘Operation Calender’ aan boord van de Mercuur

De Stichting Maritiem Erfgoed Vlissingen (SMEV) organiseerde op 8 november 2019 een lezing bij de tentoonstelling over Operation Calendar.

De lezing vond plaats aan boord van de voormalige mijnenveger Onverschrokken (later Mercuur geheten), spreker was KTZ.b.d. Dhr. B. Roetering Oud-Commandant van de Mijnendienst. Koninklijke Marine. In 1964 werd hij geplaatst bij de Mijnendienst Nederland als oudste officier op een kustmijnenveger. In 1966 werd hij belast met het bevel over de ondiepwatermijnenveger Hr.Ms. Van Straelen. Hij was diverse keren commandant van een ondiepwatermijnenveger. In al zijn volgende functies binnen de mijnendienst had hij te maken met deze schepen. Hij verliet de Koninklijke Marine in 1993 als Commandant Mijnendienst.

Veegoperaties
Begin november 1944 werd begonnen met de veegoperaties op de Schelde. Dit was een groots opgezette operatie, onder de codenaam Calendar. De basis van deze operatie was Terneuzen. Van daaruit werd geveegd op verschillende gedeelten van de Schelde tussen de Wielingen en Bath.

Operation Calender
Deze vond plaats nadat de Slag om de Schelde had plaatsgevonden en het eiland Walcheren was bevrijd. Het doel van de operatie was om de Westerschelde zoveel mogelijk mijnenvrij te maken en de vaarroute tussen Vlissingen en Antwerpen weer veilig in gebruik te kunnen nemen. Dat was van groot belang voor de verdere oorlogsinspanningen van de geallieerden, de visserij, de handel en de opbouw van het land.

Tentoonstelling op de Mercuur
Laat zien waar mijnenvelden waren neergelegd, welke typen mijnen werden gebruikt, hoe het vegen van mijnen in zijn werk ging, hoe het verloop van de operatie was, en welke strategie werd gevolgd, welke middelen werden gebruikt en wie er bij betrokken waren. Dit alles aan de hand van foto’s, kaarten, toelichtingen met filmbeelden en diverse voorwerpen. De tentoonstelling is van 9 tot 28 november 2019 aan boord van de voormalige mijnenveger. Locatie: Museumschip Mercuur, Houtkade 1, Vlissingen.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0