· 

'Ontoelaatbaar voor publieke vertoning', een documentaire podcast

'Ontoelaatbaar voor publieke vertoning', een documentaire podcast voor de (film)geschiedenisliefhebber.

Waarom werden Et Dieu... créa la femme met Brigitte Bardot,  Gilda met Rita Hayworth en Glimlach van een zomernacht van Ingmar Bergman afgekeurd door de katholieke filmkeuring? Tot 1968 had deze keuring een enorme macht in de bioscopen in het zuiden van het land, maar ook katholieke exploitanten boven de rivieren hielden zich aan deze keuring. “Ik wil dit vergeten verhaal tot leven wekken in een radiodocumentaire/podcast voor lokale en streekomroepen én de individuele (film) geschiedenisliefhebber”. René Oomen Radiodocumentairemaker.

Met de invoering van de bioscoopwet in 1929 wordt door de katholieken in het zuiden van het land de Katholieke Film Centrale opgericht. De KFC wordt het officiële nakeuringsorgaan voor films in de bioscopen van de katholieke gemeenten in Brabant en Limburg en heeft een enorme macht. In tegenstelling tot de Rijkskeuring mag men geen coupures in films aanbrengen. Men hanteert een gradatiesysteem waarvan het stempel D de zwaarste is: ontoelaatbaar voor publieke vertoning.

“Op dit moment staat mijn campagne voor de documentaire podcast Ontoelaatbaar voor publieke vertoning online op de crowdfundingsite voordekunst.nl. De documentaire wordt aantrekkelijk voor mensen die deze periode zelf hebben meegemaakt, maar uiteraard ook voor iedereen met belangstelling voor film en geschiedenis”. Aldus René Oomen.

Crowdfundingcampagne radiodocumentaire podcast 'Ontoelaatbaar voor publieke vertoning' 

Reactie schrijven

Commentaren: 0