Kaarten en posters drukken met een oude drukpers uit 1954

Bij Kipvis was het afgelopen zaterdag open dag en namen we een kijkje in het atelier kunstwerkplaats waar een oude drukpers staat.

Rewind Letterpress een kleinschalig bedrijf wat nog op de ouderwetse manier teksten, kaarten en posters drukken. Marieke van der Perk is grafisch ontwerper en werkt onder andere aan huisstijlen en boeken. Marijn Kluijfhout is fotograaf en interieurmaker. We werken veel samen en hebben een voorliefde voor het combineren van oude en nieuwe grafische technieken. Denk aan monoprints, lasersnijden, letterpress en houtbewerking. Het liefst met weinig kleur en veel contrast.

Liefde voor het ambacht
Marieke van der Perk: “Een mooi en goed product leveren plus de liefde voor het ambacht zijn de drijfveren voor mijn werk. Daarom werk ik deels digitaal en deels met een (antieke) drukpers. Ik vind het een prachtig ambacht en heel fijn om echt met inkt en papier te werken en het eindproduct te zien ontstaan. De drukpers is gedateerd uit 1954 en afkomstig uit Ommen, maar waar deze oorspronkelijk vandaan komt is onbekend.”  

Spoelen uit een magnetron
Marijn (fotograaf) maakt composities van blokjes 20 x 20 cm van gebruikt hout voor en achterkant zijn bewerkt. Soms zijn het foto’s of gebrand. "Apart is de branding door middel van 2 spoelen uit een magnetron, daar gaat stroom doorheen en die polen zoeken elkaar en dan brand deze een patroon".
 
Waar komt de inspiratie vandaan?
Marieke: “ik werk als grafische ontwerper en ik zit dus eigenlijk het grootste deel van de week achter mijn computer te werken maar de basis van het vak komt toch hier vandaan. En ik vindt het fijn om dit af te wisselen, en met mijn handen te werken en op een heel andere manier met mijn vak mijn vak bezig te zijn”. 

Een mooie reportage van Trivo Marjanovic voor RTV Vlissingen.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0