· 

3 tips waar je op moet letten als je geld gaat lenen

Als je geld gaat lenen is het belangrijk om hier goed over na te denken voordat je deze stap zet.
Leen niet zomaar een willekeurig bedrag maar bedenk goed hoeveel je nodig hebt.

Het is misschien verleidelijk om meer geld te lenen zodat je ook nog wat leuks kunt doen, in plaats van alleen maar die verbouwing financieren. Maar bedenk dat een lening altijd een financiële last is waar je vaak lang aan vast zit. Geld lenen doe je dus alleen als het noodzakelijk is.

Vergelijk leningen voordat je een lening afsluit
Als je een lening wilt afsluiten is het belangrijk om leningen te vergelijken. Er kunnen grote verschillen zijn. Niet alleen in het rentepercentage, maar ook in de bijkomende kosten. Als je al een lening hebt lopen kun je overwegen om deze lening samen te voegen met een nieuwe lening. Een lening oversluiten heeft bovendien als voordeel dat je nog maar 1 betalingsverplichting hebt, dit maakt het aflossen van je schuld een stuk overzichtelijker.

Leen alleen geld als je de aflossing kunt betalen
Bedenk dat je alleen geld leent als je zeker weet dat je de schuld ook daadwerkelijk kunt aflossen zonder dat je in grote financiële problemen komt. Geld lenen voor iets wat eigenlijk niet echt nodig is, zoals een vakantie of andere luxe is prima als de aflossing van de lening geen problemen oplevert. Een geldverstrekker zal altijd toetsen of je inkomen toereikend is om de schuld zonder al te veel problemen te kunnen betalen. Als dat niet zo is wordt je verzoek afgewezen.

Waarom wordt een lening aanvraag zo streng getoetst?
Een aanvraag voor een lening wordt niet voor niets streng getoetst voordat je het geld op je rekening gestort krijgt. In het verleden waren de regels minder streng, en daardoor kwamen mensen soms in grote problemen doordat ze hun schulden niet meer konden aflossen. De centrale registratie van schulden, bij het BKR in Tiel, draagt er aan bij dat leningen vandaag de dag alleen nog worden verstrekt als het verantwoord is om een lening te verstrekken. Bedenk hierbij dat al je schulden worden meegenomen, dus ook je telefoonabonnement als dat boven een bepaald bedrag uit stijgt, een creditcard, ook al gebruik je die maar zelden, en de kosten voor een privé leaseauto. Pas als er naast je lopende betalingsverplichtingen nog ruimte in je inkomen is kun je voor een lening in aanmerking komen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0