· 

Belastingdienst waarschuwt voor phishing via mail en SMS

Er zijn momenteel meerdere valse mail- en SMS-berichten in omloop die zogenaamd van de Belastingdienst afkomstig zijn, waarschuwt de fiscus. Dit zijn geen berichten van de Belastingdienst.

Open de e-mail of sms niet, maar verwijder deze meteen. De Belastingdienst meldt dat er een phishing/ransomware-mailbericht in omloop is. Die gaat over de betaling van een digitale factuur en heeft als onderwerp ‘Belastingdienst’. ‘Klik niet op de bijlage en verwijder de e-mail direct!’, waarschuwt de fiscus.

Niet de eerste keer
In het bericht staat dat het bedrag van de factuur binnen 24 uur wordt geïncasseerd. ‘Dit is geen e-mail van de Belastingdienst. Open de e-mail niet, maar verwijder hem meteen.’ Het is niet de eerste keer dat er valse e-mails worden verstuurd uit naam van de Belastingdienst. Eerder werd al gemaild over een belastingteruggave, met link naar DigiD, en over het voldoen van een betalingsachterstand. In augustus doken er ook phishing-sms’jes op.

Nooit betaling via mail of SMS
De Belastingdienst vraagt nooit om betalingen te doen via e-mail of SMS. Wie toch heeft betaald of schade aan de computer wordt door de fiscus aangeraden zo snel mogelijk contact op te nemen met de eigen bank en aangifte bij de politie te doen.

Phishing melden?
Dat kan via de website van de Belastingdienst. Lees verder bij Valse mails.

Reactie schrijven

Commentaren: 0