Rijbewijs kwijt? Twee Zeeuwse gemeenten rekenen extra kosten bij aanvraag vervanging

Mensen die hun rijbewijs zijn verloren, zijn voor de kosten voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs in Zeeland sterk afhankelijk van de gemeente waarin men woont.

Middelburg en Vlissingen rekenen bovenop de vastgestelde vervangingstarieven namelijk ook nog vermissingskosten. Hierdoor lopen de kosten per Zeeuwse woonplaats flink uiteen. Een nieuw vervangend rijbewijs in Zeeland kost tussen de 36 euro en 56,55 euro. Independer bracht voor alle Nederlandse gemeenten in kaart wat een nieuw rijbewijs kost bij verlies, inclusief bijzondere tarieven en aanvullende toeslagen.

Tariefsoorten bij aanvraag nieuw rijbewijs
Mensen die hun rijbewijs willen vervangen krijgen te maken met verschillende kosten. Zo is er een maximumtarief van 39,78 euro vastgesteld, dat gemeenten voor de ‘standaard aanvraag’ van het rijbewijs mogen hanteren. Sommige gemeenten rekenen een lager tarief en een enkele gemeente hanteert een iets hoger tarief. Daarnaast brengen gemeenten een ‘rijkskosten component’ in rekening. Dit is een vastgesteld bedrag van 9,70 euro.

In het geval van diefstal/verlies zijn er tot slot nog vermissingskosten die gemeenten in rekening mogen brengen bij rijbewijzen. Ongeveer een op de drie gemeenten doet dit ook. Elke gemeente mag zelf bepalen hoe hoog die kosten zijn. In de gemeente Arnhem zijn de vermissingskosten het hoogst (63 euro). 

Verschillen in de provincie Zeeland
In de provincie Zeeland, die 13 gemeenten telt, zijn er in totaal ‘slechts’ twee gemeenten waar mensen die hun rijbewijs hebben verloren extra kosten kunnen verwachten. Dit zijn de gemeenten Middelburg (16,80 euro) en Vlissingen (16,15 euro).

Binnen de provincie is de gemeente Middelburg, met een totaalbedrag van 56,55 euro, hierdoor het duurst voor het aanvragen van een nieuw rijbewijs bij verlies. Omdat er ook een extra tarief geldt bij spoed kan het totaalbedrag in Middelburg oplopen tot 90,65 euro. In de meeste Zeeuwse gemeenten is sprake van een totaal ‘spoed bedrag’ dat rond 73,85 euro schommelt.

De gemeente Tholen is in Zeeland het voordeligst voor mensen die hun rijbewijs zijn verloren. Het reguliere tarief voor de aanvraag ligt met 36 euro, bijna vier euro lager dan wat de meeste gemeenten in Utrecht aanhouden (39,75 euro).

Verzekering
“Mensen die zonder geldig rijbewijs deelnemen aan het autoverkeer zijn in principe onverzekerd,” zegt Suzan Samson van Independer. Ze vervolgt: “Als je na een ongeval niet direct een geldig rijbewijs kunt laten zien, kan de verzekeraar ervoor kiezen om coulant te zijn. In dat geval moet je wellicht achteraf aantonen dat je rijbewijs ten tijde van het ongeval geregistreerd was. Wettelijk is rijden zonder geldig rijbewijs strafbaar en de politie kan je hiervoor een boete opleggen.”

Samson heeft ook nog een tip: “Als je rijbewijs uit huis gestolen is, dan kun je de kosten claimen via je inboedelverzekering. Is hij uit je auto gestolen? Dan kun je niet claimen op de autoverzekering maar je kunt dan meestal ook terecht bij je inboedelverzekering.”

Kijk hier voor het Rijbewijs Kostenoverzicht van Nederland.

Reactie schrijven

Commentaren: 0