· 

Vuurwerkverkoop vandaag van start

Deze drie laatste dagen van het jaar mag er weer vuurwerk worden verkocht.

Naar verwachting wordt er voor zo'n 65 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Daarbij gaat het voornamelijk om siervuurwerk. De dalende trend van de verkoop van knalvuurwerk zet door. De vuurwerkverkoop begint vandaag op honderden punten in het land. Zaterdag, maandag en dinsdag kunnen de rotjes, vuurpijlen en ander vuurwerk voor de jaarwisseling gekocht worden. Op zondag mag dat niet.

Gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten
Verkopers moeten dit jaar verplicht gratis veiligheidsbrillen en aansteeklonten aan klanten meegeven. Ook moeten ze instructie geven over hoe het vuurwerk veilig wordt afgestoken. Dit jaar mag voor het laatst vuurwerk in de zwaarste categorie worden afgestoken. Groot vuurwerk zoals Chinese rollen en honderdduizendklappers zijn vanaf de jaarwisseling 2020-2021 verboden.

Lanceerstandaards
De minimumleeftijden voor het afsteken van vuurwerk zijn 12, 16 en 18 jaar. Die leeftijden hangen af van het soort vuurwerk dat mensen kopen. Op de verpakking van legaal vuurwerk staat welke leeftijd de klant moet hebben om het te mogen afsteken. Verkopers van vuurpijlen moeten sinds vorig jaar een lanceerstandaard meeleveren. Het afsteken van vuurwerk is alleen toegestaan tussen 31 december 18.00 uur en 1 januari 02.00 uur. In steeds meer gemeenten worden vuurwerkvrije zones aangewezen.

Hart van Nederland opent meldpunt
Met de jaarwisseling in aantocht mag vanaf zaterdag weer vuurwerk worden gekocht. Ondanks dat de pijlen pas op Oudejaarsavond vanaf 18.00 uur de lucht in mogen, leert de ervaring dat het komend weekend op sommige plekken al goed los kan gaan. Hart van Nederland opent in samenwerking met LocalFocus het landelijk meldpunt vuurwerkoverlast. Ervaart u in de komende dagen vuurwerkoverlast? Of heeft u er misschien nu al last van?

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Liane Troost (zaterdag, 28 december 2019 17:56)

    Wij wonen in Heemskerk. Vandaag (al) verkoop van vuurwerk en het gaat helemaal loos. Vooral voor ons hondje zijn het moeilijke dagen. Net speciaal naar de duinen gereden om haar nog beetje normaal uit te laten. Maar zelfs daar waren de talloze bommen goed te horen. Vluchten kan niet meer. Dit heeft niets meer met traditie te maken. Het maakt me boos en verdrietig en heb een groot gevoel van machteloosheid.