· 

15 miljoen schade jaarwisseling

Tijdens de jaarwisseling is voor minimaal 15 miljoen euro aan schade aangericht aan auto's en woningen, blijkt uit een eerste schatting van het Verbond van Verzekeraars.

Ten opzichte van voorgaande jaren is dat min of meer gemiddeld, zegt een woordvoerder. Voor de schade bij de jaarwisseling 2018/2019 staat de teller nu op 12,9 miljoen euro. Dat kan nog oplopen doordat sommige verzekeraars pas in 2020 al hun cijfers van 2019 aanleveren.

Illegaal vuurwerk en vandalisme
Het daadwerkelijke bedrag van de schade ligt nog hoger, zegt het Verbond, omdat dit cijfer alleen maar gaat over particuliere inboedel-, opstal- en autoverzekeringen. Schade aan bedrijven is hierin niet meegenomen. Het gaat vooral om autobranden, die hebben veel schade aangericht. De meeste schade wordt veroorzaakt door illegaal vuurwerk en vandalisme, zegt het verbond. "Auto's vliegen niet in brand door een rotje", zegt een woordvoerder.

Meer incidenten
Eerder meldden de politie en de brandweer dat er meer incidenten waren tijdens de jaarwisseling. De brandweer kreeg in totaal 4340 meldingen, 118 meer dan bij de vorige jaarwisseling. Iets meer dan de helft van alle meldingen vond plaats in de vier grote steden en omgeving.

Medische kosten
De medische kosten en de kosten van letselschade zijn niet meegenomen in deze schatting, maar ook het oogziekenhuis zag meer incidenten dit jaar: het aantal beschadigde ogen verdubbelde ten opzichte van vorig jaar naar zeker twintig.

Den Haag
Dit jaar was er extra aandacht voor Den Haag tijdens de Oudejaarsnacht, omdat daar in de weken voor 31 december in sommige wijken aanhoudende ongeregeldheden waren. Die incidenten zijn niet meegenomen in deze cijfers, dit gaat alleen over schade die op 31 december en 1 januari is gemaakt. In Den Haag waren op 31 december uiteindelijk 33 autobranden, vijf meer dan vorig jaar, en rukte de brandweer 608 keer uit.

Zeeland schade geschat op 25.000 euro
Verzekeraar ZLM kijkt terug op een rustige jaarwisseling. Tot nu toe schat de verzekeraar de schade op zo'n 25.000 euro voor vijfentwintig gemelde schades bij particulieren. De helft van de meldingen betreft schade aan auto's en de andere helft schade aan huizen en inboedel. De cijfers zijn nog wel onder voorbehoud, omdat veel schades nog moeten worden getaxeerd. "Maar de 25.000 euro is het bedrag dat we er voorlopig voor hebben gereserveerd", zegt directeur verzekeringszaken Oscar Monshouwer. Daarmee is de schade op 1.000 euro per melding geraamd.

"Maar voor de één zal het hoger uitvallen dan bij de ander", legt Monshouwer uit. "We hebben ook een melding van een vuurpijl die door een ruit is gevlogen en binnen een brandje heeft veroorzaakt. Daar zal de schade wat hoger uitvallen."

77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht
Er ging dit jaar in Nederland meer vuurwerk dan ooit de lucht in. Volgens de Belangenvereniging Pyrotechniek Nederland is er een recordomzet behaald en werd er voor 77 miljoen euro aan vuurwerk verkocht. Dat is een stijging van 10 procent vergeleken met vorig jaar.

Reactie schrijven

Commentaren: 0