· 

Wat verandert er allemaal in 2020

In 2020 wordt het allemaal beter. Tenminste, dat verwacht het kabinet.

We gaan gezonder leven want het kabinet maakt roken duurder. We gaan meer fietsen want we kunnen een leasefiets van de zaak krijgen. En de koopkracht stijgt. Een greep uit de veranderingen die het leven in 2020 nog beter moeten maken.

Dit merkt u ervan:
Inkomen
Het kabinet versimpelt de belastingheffing. Volgend jaar zijn er nog maar twee tarieven in de loon- en inkomstenbelasting. Over het inkomen tot 68.507 euro moet 37,35 procent belasting betaald worden. Over het inkomen daarboven wordt 49,5 procent belasting geheven. De laagste inkomens zouden hierdoor koopkracht inleveren. Maar dat voorkomt het kabinet door verhoging van de korting op de te betalen belasting die voor iedereen geldt, de algemene heffingskorting. Voor inkomens tot 20.711 euro stijgt die met 234 euro naar 2.711 euro.

Medicijnen minder duur
Het kabinet verwacht dat medicijnen vanaf april minder duur worden omdat de maximumprijs omlaag gaat. De maximumprijs per medicijn is het gemiddelde van de prijs in Duitsland, België, Frankrijk en het Verenigd Koninkrijk. Omdat medicijnen in Duitsland relatief duur zijn, is dat land vervangen door Noorwegen voor de berekening van de gemiddelde prijs. Het kabinet verwacht dat jaarlijks zo 300 miljoen euro bespaard wordt, 4 procent van de 7 miljard euro jaarlijkse uitgaven aan medicijnen.

Fiets van de zaak
Een nieuw fenomeen, de fiets van de zaak voor het woon-werkverkeer. De werkgever betaalt de fiets en meestal ook het onderhoud. De fiets mag ook privé worden gebruikt en daarvoor betaalt de werknemer belasting over 7 procent van de waarde van de fiets. Stel, de fiets kost 2.000 euro. Dan wordt belasting geheven over 140 euro extra. Voor iemand met modaal inkomen, 35 duizend euro, is dat 58 euro extra belasting ofwel 4,83 euro per maand. (zie www.bijtellingzakelijkefiets.nl).


Lees meer over de veranderingen via deze link

Een overzicht van de veranderingen via de website van de rijksoverheid

Reactie schrijven

Commentaren: 0