Knappe koppen in het Zeeuws maritiem muZEEum

De MuseumJeugdUniversiteit organiseert kindercolleges met meer dan vijftig musea in Nederland en vanaf nu ook in het Zeeuws maritiem muZEEum.

Wetenschappers, onderzoekers en experts geven antwoord op spannende vragen over de museumcollectie. Net als op de echte universiteit starten de colleges in het voor- en najaar. De eerste reeks start op 2 februari.
Dit voorjaar start de MuseumJeugdUniversiteit in het Zeeuws maritiem muZEEum met drie colleges over uiteenlopende onderwerpen:

Waarom bewaar je oude spullen?
Datum: 2 februari 2020 11:00 uur
Een museum beheert collecties. Verzamelingen oude spullen. Soms zelfs kapotte voorwerpen. Vaak zijn het verzamelingen. Maar waarom bewaar je nu het ene voorwerp wel en het andere niet? En wat maakt een verzameling waardevol? Aagje Feldbrugge is archeoloog en conservator archeologische collectie bij het Koninklijk Zeeuwsch Genootschap der Wetenschappen en zal je hier alles over vertellen.

Wat wens je iemand toe als je boos bent?
Datum: 1 maart 2020 11:00 uur
Een college vol vloeken en verwensingen. Maar wat wens je iemand eigenlijk toe? Ger Rijkers, celbioloog en immunoloog en hoogleraar aan de University College Roosevelt in Middelburg, vertelt je alles over wat je vloeken echt betekenen. Welke ziektes waren er vroeger allemaal? En waarom zijn die er nu niet meer? 

Wat maakt iemand tot slaaf?
Datum: 5 april 2020 11:00 uur
Hoe dachten de kolonisten de handel in andere mensen goed te kunnen praten? En wie waren de moedige strijders voor de afschaffing van slavernij? In deze lezing vertelt Joyce Pijnenburg hoe wetenschap en religie werden gebruikt om andere mensen te onderdrukken. Joyce Pijnenburg is historicus van filosofie en cultuur. Ze is gespecialiseerd in de geschiedenis van westerse mystiek en magie en ze vertelt regelmatig over de geschiedenis van tegenstellingen zoals geest en lichaam, wit en zwart en man en vrouw.

Kinderen van 8 t/m 12 jaar
De colleges zijn bedoeld voor kinderen van 8 t/m 12 jaar die het leuk vinden net wat meer te weten te komen over van alles en nog wat. De colleges kosten € 19,50 (alles bij elkaar). De colleges zijn steeds op zondag van 11.00 tot 12.00 uur en ze zijn alleen voor de kinderen. Hun ouders kunnen het muZEEum bezoeken of iets anders gaan doen. Inschrijven? Ga naar www.museumjeugduniversiteit.nl of kijk op de website van het Zeeuws maritiem muZEEum: www.muzeeum.nl.

Reactie schrijven

Commentaren: 0