Raadslid Coen van Dalen dient motie in: “Vlissingen consumentenvuurwerk vrij”

De afgelopen jaarwisseling zijn er landelijk weer veel slachtoffers gevallen door vuurwerk, en voor miljoenen euro schade aangericht.

Als het aan de gemeenteraad van Vlissingen ligt gaat het vuurwerkverbod met ingang van 2020-2021 in, en wordt Vlissingen consumentenvuurwerk vrij! Het initiatief voor een totaal vuurwerkverbod komt van de ChristenUnie, maar wordt ook gesteund door alle andere partijen. Het is mede ingegeven door de oproep van burgemeester Bas van den Tillaar, die vorig jaar al een oproep deed voor een landelijk vuurwerkverbod.

Consumentvuurwerk vrij Vlissingen
Raadslid Coen van Dalen (ChristenUnie) dient samen met alle andere partijen in de besluitenraad van 30 januari 2020 een motie in: Vlissingen consumentenvuurwerk vrij ”. Unaniem verzoeken alle partijen aan het college om met beleid te komen voor een “consumentvuurwerk vrij” Vlissingen. Wat in zou moeten gaan voor de komende jaarwisseling 2020-2021.

Vuurwerk leidt tot grote maatschappelijke schade
En daarnaast vragen de partijen om te onderzoeken of er mogelijkheden zijn voor vuurwerkshows voor verenigingen, organisaties onder eindverantwoording van de gemeente. Vuurwerk leidt volgens de partijen tot grote maatschappelijke schade. Ze wijzen daarbij op de gewonden door vuurwerk, het misbruik van vuurwerk tegen hulpverleners, het dierenleed en de ademhalingsproblemen van mensen met astma of copd.

Download
Motie raad - Vlissingen consumentenvuurw
Adobe Acrobat document 656.3 KB

Landelijk vuurwerkverbod lijkt kwestie van tijd, maar hoe?
Het lijkt inmiddels niet meer de vraag óf er een vuurwerkverbod komt, maar meer hoe dat eruit gaat zien. Want de afgelopen dagen is het snel gegaan: niet alleen politie en brandweer, maar ook tal van burgemeesters, gemeenteraden en zelfs de branchevereniging schaarde zich achter maatregelen die de jaarwisseling veiliger moeten maken.

Politiek Den Haag verbod op gevaarlijk vuurwerk
Ook in politiek Den Haag is er voor het eerst een krappe Kamermeerderheid voor een verbod op gevaarlijk vuurwerk. De coalitie stond de afgelopen weken onder grote druk om in ieder geval akkoord te gaan met een gedeeltelijk vuurwerkverbod. In aanloop naar de jaarwisseling riepen oogartsen, politie en brandweer dat consumentenvuurwerk aan banden moet worden gelegd. Die oproep werd luider na Oud en Nieuw, dat opnieuw werd ontsierd door talloze incidenten. Prominente burgemeesters sloten zich aan bij de noodkreet van de hulpverleners.

‘Anarchie’
ChristenUnie was al langer voor een vuurwerkverbod, recent sloot D66 zich daarbij aan. VVD en CDA stellen wel voorwaarden aan hun steun. Dijkhoff vindt bijvoorbeeld dat consumenten siervuurwerk moeten kunnen blijven afsteken. Van Dam wil een discussie over hoe Nederland feestviert in de openbare ruimte. “Als dat niet verandert, staan we hier volgend jaar weer.” Hij ziet ‘pure hufterigheid’ en ‘anarchie’ tijdens de jaarwisseling. “Dat is het diepere probleem.”  VVD en CDA willen dat er tijdens Oud en Nieuw beter wordt gehandhaafd op  overlast.

Veiligere jaarwisseling
Het kabinet komt vermoedelijk in de loop van volgende maand met concrete voorstellen voor een veiligere jaarwisseling. De ministers Ferd Grapperhaus (justitie en veiligheid) en Stientje van Veldhoven (milieu) gaan eerst overleggen met onder meer de politie over wat verstandige maatregelen zijn, maatregelen waar agenten mee uit de voeten kunnen.

Overzicht politieke partijen voor en tegen van 10 januari 2020

Reactie schrijven

Commentaren: 2
  • #1

    Jansen (donderdag, 16 januari 2020 09:47)

    Nu dus niet meer op CU stemmen. Die meneer van Dalen laat iedereen slachtoffer worden van een paar raddraaiers. Pak die paar mensen flink aan die misbruik maken. En late we gewoon genieten van eigen siervuurwerk. Denk toch niet dat we naar het Bellamy park gaan met heel Vlissingen op oudejaarsavond.

  • #2

    tim (vrijdag, 31 januari 2020 10:08)

    Richt je onvrede maar op diegene die het voor je verziekt hebben.