Onthulling Holocaustmonument Levenslicht in Middelburg

Maandag 27 januari vanaf 19.15 uur is er op het Abdijplein in Middelburg een plechtigheid rondom de onthulling van Holocaustmonument Levenslicht.

Op die dag is het 75 jaar geleden dat concentratie- en vernietigingskamp Auschwitz werd “bevrijd”. Over heel de wereld wordt daar bij stilgestaan. Om ook stil te staan bij de Holocaustslachtoffers uit Middelburg is van 27 januari tot en met 3 februari het tijdelijke Holocaustmonument Levenslicht te zien op het Abdijplein. Het monument maakt deel uit van een landelijk project van het Nationaal Comité 4 en 5 mei waaraan meer dan 150 Nederlandse gemeenten deelnemen. Zo staat Nederland gezamenlijk stil bij de verschrikkingen van de Holocaust.

Kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust
Zowel in de Joodse herdenkingstraditie als in de Roma- en Sinti-cultuur zijn stenen belangrijk. Kunstenaar Daan Roosegaarde en zijn team hebben deze traditie als inspiratie gebruikt. Met in totaal 104.000 lichtgevende stenen - gelijk aan het aantal slachtoffers uit Nederland - staat het kunstwerk symbool voor de impact van de Holo­caust. De stenen zijn verdeeld over de verschillende gemeenten waar Joden, Roma en Sinti woonden, hun leven leefden; vaak al generaties lang. Ook uit Middelburg zijn zij tijdens de Tweede Wereldoorlog weggerukt en vermoord. Om de paar seconden zie je de stenen oplichten en weer uitdoven, als een ademhaling in licht. Daarmee symboliseren ze het leven dat nu in de gemeente gemist wordt. Door stil te staan bij het gemis van de plaatsgenoten bij Levenslicht blijft de herinnering aan de slachtoffers levend. De komst van het monument naar Middelburg is financieel mogelijk gemaakt door BV Monumentenbeheer.

Programma onthulling Levenslicht
De plechtigheid bestaat uit toespraken van de heer Polman (Commissaris van de Koning), de heer Bergmann (burgemeester van Middelburg) en de heer Jongeneel (voorzitter van de Joodse Gemeente Zeeland). De toespraken worden afgewisseld met muziek van componisten die tijdens de oorlog niet gespeeld mocht worden, een Joods gebed en rond 20.00 uur afgesloten met het leggen van de laatste stenen van het monument en het ontsteken van het licht van het monument. Hierna zal tot slot het Kaddiesj worden gespeeld vanaf de Lange Jan door stadsbeiaardier Janno den Engelsman.

Andere gemeenten in Zeeland
Ook uit een aantal andere Zeeuwse gemeenten zijn destijds Joden weggerukt en afgevoerd. Vlissingen, Veere, Goes en Terneuzen hebben ook besloten om het tijdelijke monument in hun gemeente te plaatsen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0