Recordhoge luchtdruk rond 1049 hectopascal in zuiden van Nederland

Nederland heeft maandag te maken met een uitzonderlijk hoge luchtdruk.

In het zuiden komt de luchtdruk rond 1049 hectopascal uit en dat is daar nog nooit eerder voorgekomen, meldt Weeronline. Het absolute luchtdrukrecord voor heel Nederland staat op 1053 hectopascal. Dit werd gemeten op 23 januari 1907 in Eelde in Drenthe. Zo hoog als toen wordt de luchtdruk maandag niet.
Foto: © RTV Vlissingen
Op veel stations in Zeeland, Zuid-Holland, Brabant en Gelderland is het record van hoogste gemeten luchtdruk gebroken. Op sommige stations wordt al gemeten sinds 1951. Op Wilhelminadorp is de maximale uurgemiddelde luchtdruk vandaag 1049 hPa geweest, meldt Weerplaza.

Hoogste luchtdruk aller tijden
Het absolute luchtdrukrecord voor heel Nederland staat op 1053,0 hectopascal. Dit werd gemeten op 23 januari 1907 in Eelde (Drenthe). Zo hoog als toen wordt de luchtdruk vandaag niet. De hoogste luchtdruk verwachten we in Zeeland. Daar kan de druk stijgen naar ruim 1049 hectopascal. Ook in Brabant en Zuid-Holland komt de luchtdruk rond 1049 hectopascal uit. Voor het zuiden en zuidwesten is dat recordhoog.


Dalende luchtdruk komende dagen

De hoogste luchtdruk wordt maandag in Zeeland verwacht. Daar kan de druk stijgen naar ruim 1049 hectopascal. Ook in Brabant en Zuid-Holland komt de luchtdruk rond 1049 hectopascal uit. De hoge luchtdruk houdt regengebieden op afstand en verklaart zodoende het droge weer. Komende dagen daalt de luchtdruk langzaam.

Reactie schrijven

Commentaren: 0