Verhuizing marinekazerne naar Vlissingen lijkt niet meer door te gaan, gedeputeerde verrast

De Zeeuwse gedeputeerde Dick van der Velde (VVD) is verrast door het nieuws dat de verhuizing van de marinekazerne naar Vlissingen hoogstwaarschijnlijk niet doorgaat. Dat zegt hij in Radio EenVandaag. "Ik vind deze procedure niet prettig."

Van der Velde doelt daarmee op het feit dat hij via de media moet vernemen dat de verhuizing hoogstwaarschijnlijk niet doorgaat, terwijl hij van het kabinet nog niets gehoord heeft. Juist gisteren stuurden de provincie en de gemeente Vlissingen een brandbrief naar het kabinet, na nieuwe geruchten over het niet doorgaan van de verhuizing van de kazerne van Doorn naar Vlissingen.

Weerstand tegen verhuizing
Het kabinet lijkt de jarenlange weerstand van de mariniers tegen de verhuizing van Doorn naar Vlissingen serieus te nemen. Haagse bronnen bevestigen dat er in de coalitie nu gesproken wordt over compensatie voor Zeeland. De bedoeling is dat het kabinet over ruim een week een besluit neemt. In 2012 werd besloten om de marinierskazerne te verplaatsen van Doorn naar Vlissingen. Hiermee werd Zeeland gecompenseerd voor het verlies van zo'n 1600 banen als gevolg van het vertrek van verschillende overheidsdiensten. Onder de mariniers is veel weerstand tegen de verhuizing. Veel militairen verlaten het Korps Mariniers voortijdig. Volgens de vakbonden heeft dat te maken met de verhuizing.

Reactie van Ad Koppejan oud CDA Kamerlid in de uitzending van 24 januari 2020 in het programma Spraakmakers NPO radio 1


Nog geen besluit over verhuizen mariniers naar Vlissingen

Het kabinet heeft nog geen besluit genomen over de verhuizing van het Korps Mariniers naar een nog te bouwen Michiel Adriaanszoon De Ruyterkazerne in het Zeeuwse Vlissingen. Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) zei vrijdag na afloop van de ministerraad eind maart duidelijkheid te willen geven over de kwestie. Ze gaat begin volgende week overleggen met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen. Die zijn boos omdat donderdag uitlekte dat de verhuizing van Doorn naar Zeeland van de baan zou zijn. Veel van de circa 1800 mariniers zijn tegen de verhuizing en verlaten het korps.

Verhuizing terugdraaien
Precies een week geleden liet Visser in de ministerraad weten de verhuizing te willen terugdraaien. Dat leidde tot verzet van bewindslieden van CDA en VVD. Over het besluit was wel met de vier coalitiepartijen gesproken. Na de ministerraad werd toen besloten dat er nog geen besluit zou worden genomen en dat gekeken moest worden naar compensatie voor Zeeland. Overigens heeft Visser de commissaris van de Koning in Zeeland en de burgemeester van Vlissingen al gesproken. Ze heeft aangegeven dat ze het „betreurt” dat verhalen over de verhuizing in de media zijn opgedoken. Premier Mark Rutte snapt de „grote ongerustheid” in Zeeland. Hij „baalt” ervan dat het zo in de media is gekomen.

Staatssecretaris reageert op brief over marinierskazerne
De brief die de gemeente Vlissingen, waterschap Scheldestromen en de Provincie Zeeland afgelopen woensdag 22 januari 2020 aan de staatssecretaris van Defensie stuurde over de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne heeft eindelijk geleid tot een reactie van de staatssecretaris. Maandag 27 januari om 10.00 uur komt staatssecretaris Visser naar Zeeland om met Provincie en gemeente over de kazerne te spreken.


Dilemma en serieuze zorgen over besluit
De staatssecretaris heeft vandaag, vrijdag 24 januari 2020, een korte brief aan de Tweede Kamer gestuurd waarin zij aangeeft een dilemma te hebben. Volgens haar zijn er “serieuze zorgen over het besluit uit 2012 om de mariniers naar Vlissingen te verhuizen, vanwege het behoud en de werving van de mariniers en daarmee de toekomstbestendigheid en continuïteit van het Korps Mariniers. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot een heroverweging van het besluit uit 2012.”


In gesprek met de provincie Zeeland en gemeente Vlissingen
Tegelijkertijd geeft Visser aan dat “het kabinet zorgen heeft dat een mogelijke heroverweging negatieve consequenties heeft voor de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen op het gebied van de economische structuur en werkgelegenheid. Naar aanleiding van dit dilemma wil het kabinet daarom zo snel mogelijk in gesprek gaan met de provincie Zeeland en de gemeente Vlissingen.

Het kabinet wil uiterlijk aan het einde van het eerste kwartaal van 2020 met een voorstel naar de Kamer komen.” Wethouder Albert Vader: “We nemen de uitgestoken hand van de staatssecretaris aan, maar betreuren wel de gehele gang van zaken. We hopen daarom maandag weer een stap in de goede richting te zetten.”

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Harold (zaterdag, 25 januari 2020 20:18)

    1800 partners van mariniers naar Zeeland betekent 1800 extra werkzoekenden in een regio waar nu juist werkgelegenheid dient te worden gecreeerd!
    Kies voor compensatie die daadwerkelijk banen oplevert!