Vlissingers zijn boos dat marinierskazerne niet naar Zeeland komt: 'Afspraak is afspraak'

De verhuizing naar Zeeland had een 'welkom thuis' moeten worden, want het Korps Mariniers werd in 1665 door Michiel de Ruyter in Vlissingen opgericht. Maar de mariniers willen niet terug naar de plek waar het ooit voor hen begon. En dat steekt de Zeeuwen. Een verslag van Een vandaag.

Historicus Ruud Paesie staat bij de kanonnen van de Zeeuwse Admiraliteit bij de abdij in Middelburg. Ze herinneren aan de tijd dat Zeeland nog een grote zeemacht was. "Tijdens de 80-jarige oorlog had Zeeland een belangrijke rol op het gebied van oorlogsvoering ter zee. Zeeland was een eiland omringd door de Schelde en grote schepen werden hier gebouwd voor de kaapvaart, een vorm van piraterij in oorlogstijd. De Zeeuwen stonden bekend als strijd- en slagvaardig."

Thuiskomen
De stamvader van de marine is admiraal Michiel de Ruyter. Tijdens de Tweede Engels-Nederlandse Oorlog richtte hij in 1665 het korps mariniers op, die toen nog scheepssoldaten werden genoemd. "Hoe mooi was het geweest als de mariniers nu waren teruggekeerd naar de plek waar het allemaal ooit begon, in Vlissingen. Hun wapenspreuk is 'Qua Patet orbis': zo wijdt de wereld strekt. Ze gaan de hele wereld over, maar Zeeland is voor de mariniers helaas te ver."

We hadden een afspraak!
Paesie is boos, en teleurgesteld. Teleurgesteld in de mariniers, en boos toch vooral op de overheid. "Zo ebt je vertrouwen wel weg in het politieke beleid. We hadden een afspraak, maar we zijn acht jaar aan het lijntje gehouden. Vier jaar geleden is er een contract ondertekend door minister Hennis, en nu krijgen we via de media te horen dat het niet doorgaat. Dat kan gewoon niet. Als overheid hoor je natuurlijk het goede voorbeeld geven."

Een grote kleuterschool
Een voorbijganger vult aan: "De overheid hoort eerlijk te zijn. Ik weet zeker dat Michiel de Ruyter zijn afspraken wèl was nagekomen. Het is een schande wat er nu gebeurt." Een andere passant windt zich vooral op over de houding van de mariniers. "Ik had wel iets anders van deze mannen verwacht. Deze mensen kunnen nog geen dag van huis want ze moeten thuis zijn, zeggen ze. Je dacht dat mariniers mannen met ballen waren, maar het is een grote kleuterschool."

Lees meer via deze link

Videoverslag

Reactie schrijven

Commentaren: 1
 • #1

  Harold (zaterdag, 01 februari 2020 09:00)

  Emotie en historische gronden vormen zijn geen argumenten om mariniers naar Vlissingen te verhuizen. Het probleem voor de Zeeuwen en onze mariniers is dat er ooit "A" is gezegd op grond van overheidsbrede en daarnaast volstrekt niet ter zake doende afwegingen (thuisbasis van stamvader Michiel de R.) in plaats van een zuivere krijgsmachtgerichte afweging.
  Beginnersfout #1 in de politiek op het gebied van defensie is belangen van derden (lees o.a. werkgelegenheid voor burgers crëeren, lokale economie stimuleren e.d.) te laten prevaleren boven de primaire belangen van onze krijgsmacht. In dat geval dient een goede staatssecretaris ook "geen B" durven te zeggen.
  De mariniers zijn gewoon niet gebaat bij een kazerne in Vlissingen die veel te ver weg ligt van alle gewenste oefenlocaties en bovendien simpelweg niet voldoet aan de vereisten.
  Zeeland is veel meer gebaat bij rechtstreekse financiële impulsen door de overheid in bereikbaarheid, stimuleren van startende ondernemers en vestiging van civiele ondernemingen dan vestiging van een kazerne. Bovendien worden opdrachten voor Defensie doorgaans aanbesteed en dan is het maar helemaal de vraag of de opdracht aan een Zeeuwse onderneming wordt gegund.
  De reisafstand Doorn-Vlissingen is maar liefst 177 km enkele reis, met een reistijd van 1 uur en 45 minuten. Dat houdt in alle redelijkheid geen mens vol.
  Dat Vlissingen 1800 werkzoekende Mariniers-partners erbij krijgt is dus goed verdedigbaar (en dan heb ik al die werkzame kinderen uit die gezinnen nog niet meegeteld..).
  Een beetje verstandige Zeeuwse bestuurder houdt nu op met doordrammenHet probleem voor onze mariniers is dat er ooit "A" is gezegd op grond van een overheidsbrede afweging in plaats van een zuivere krijgsmachtgerichte afweging.
  Beginnersfout #1 in de politiek is belangen van derden (lees o.a. werkgelegenheid voor burgers crëeren, lokale economie stimuleren e.d.) te laten prevaleren boven de primaire belangen van onze krijgsmacht. In dat geval dient een goede staatssecretaris ook "geen B" durven te zeggen.
  De mariniers zijn gewoon niet gebaat bij een kazerne in Vlissingen die veel te ver weg ligt van alle gewenste oefenlocaties en bovendien simpelweg niet voldoet aan de vereisten.
  Zeeland is veel meer gebaat bij rechtstreekse financiële impulsen door de overheid in bereikbaarheid, stimuleren van startende ondernemers en vestiging van civiele ondernemingen dan vestiging van een kazerne. Bovendien worden opdrachten voor Defensie doorgaans aanbesteed en dan is het maar helemaal de vraag of de opdracht aan een Zeeuwse onderneming wordt gegund.
  En dan die reisafstand:
  De reisafstand Doorn-Vlissingen is maar liefst 177 km enkele reis, met een reistijd van 1 uur en 45 minuten. Dat houdt in alle redelijkheid geen mens vol.
  Dat Vlissingen 1800 werkzoekende Mariniers-partners erbij krijgt Verhoogt alleen maar de druk op de arbeidsmarkt (en dan heb ik al die werkzame kinderen uit die gezinnen nog niet meegeteld..).
  Stop met het gejammer en ga voor compensatie in plaats van het willens en wetens afdwingen van een door Defensie onwenselijk geachte locatie.