Zondag kans op zuidwesterstorm door storm Ciara

Het weer zal vanaf aanstaande zondag flink omslaan. De verwachting is dat het onstuimig gaat worden met kans op een zuidwesterstorm.

De derde storm met naam dit seizoen bereikt het westen van Europa. Atiyah en Brendan waren vooral actief bij Ierland en de Britse Eilanden. Storm Ciara gaat zondag en maandag ook zijn sporen achterlaten in Nederland.

De straalstroom, een sterke wind op circa 10 km hoogte, ligt zondag en begin volgende week van west naar oost boven de Atlantische Oceaan. Hij is enorm sterk met regionaal windsnelheden tot 400 km/uur. Deze straalstroom brengt de ene depressie na de andere naar onze omgeving. Ook maakt een sterke straalstroom de weerverwachting wat lastig. Een kleine verstoring kan in korte tijd, minder dan 24 uur, onder invloed van een krachtige straalstroom uitgroeien tot een venijnige stormdepressie. Waar zo’n stormdepressie dan precies toeslaat is lastig te verwachten, maar Nederland behoort zeker tot de mogelijkheden.

Zaterdag en zondag nat en veel wind
Zaterdag start nog droog, maar de bewolking neemt gauw toe en later volgt regen. Zondag wordt een natte dag met veel wind. Mogelijk komt het aan zee zelfs tot zuidwesterstorm. Ook is kans op zeer zware windstoten van ruim 100 km/uur. Met 10-13 graden is het wel zacht voor de tijd van het jaar. Meer over de storm lees je hier.

Nog een keer storm
Volgende week blijft het nog een aantal dagen zeer onstuimig met dagelijks regen en kans op zware windstoten. Mogelijk komt het (nog) een keer tot storm, vooral op woensdag en donderdag is deze kans duidelijk aanwezig.

Reactie schrijven

Commentaren: 0