Met het zicht op de haven is de verhuizing van de marinierskazerne gekapseisd

Afgelopen donderdag 20 februari was er een debat in de Tweede kamer over de gang van zaken met betrekking op de verhuizing van de marinierskazerne.

Het debat werd gehouden op initiatief van de SGP. Een delegatie van Zeeuwse bestuurders en inwoners van Zeeland was naar Den Haag vertrokken om het debat live te volgen via de tribune. Ongeveer 130 Zeeuwen waren in de vroege ochtend vertrokken in 4 bussen om het debat bij te wonen. Het debat in de Tweede Kamer begon rond 11.15 uur en eindigde om 16.00 uur. 

Verhuizing naar Vlissingen toch nog gekapseisd
"Met het zicht op de haven en met een voet op de kade, is de voorgenomen verhuizing van de marinierskazerne naar Vlissingen toch nog gekapseisd", zo begon Isabelle Diks van GroenLinks haar betoog als eerste via het debat in de Tweede Kamer. De kazerne die om bestuurlijke redenen immers in Zeeland moest en zou komen. Dit terwijl al heel lang duidelijk was dat de omstandigheden om te oefenen daar onvoldoende zouden zijn, en de kazerne niet ‘fit for purpose is’. "Het is nu goed dat er nu eindelijk duidelijkheid is voor de mariniers hun gezinnen de betrokken gemeente en provincies".

Vertrouwen in het kabinet grote schade opgelopen
Alle oppositiepartijen in de Tweede Kamer hebben donderdag hun afkeuring uitgesproken over de afgeblazen verhuizing van de marinierskazerne naar Zeeland. Door de manier waarop de regering te werk is gegaan heeft "het vertrouwen van de regio in het kabinet als bestuurlijke partner grote schade opgelopen", stellen de indieners van de motie van afkeuring.

Excuses Staatssecretaris Barbara Visser
Staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) heeft in de Tweede Kamer excuses aangeboden aan aanwezige Zeeuwen en aan de Kamer voor haar eigen handelen in de kwestie van de verhuizing van de marinierskazerne in Doorn. Deze verhuizing naar Vlissingen gaat niet door en dat heeft Visser te lang voor zich gehouden, erkende ze.

Motie van afkeuring
De Kamer was eerder op de dag zeer fel op staatssecretaris Barbara Visser (Defensie) en de gang van zaken rond de marinierskazerne. De motie van afkeuring haalde geen meerderheid, omdat bij zowel oppositie- als coalitiepartijen Kamerleden ontbraken. Uiteindelijk stemden 63 leden voor de motie, 67 waren tegen.
 

Korte samenvatting debat

Kamerdebat over de marinierskazerne 1e termijn

Kamerdebat over de marinierskazerne 1e en 2e termijn

Reactie schrijven

Commentaren: 0