Vlissings verleden - Hoge waterstand 3 januari 1976

De storm van 2 januari 1976 was een zeer zware storm, die in de nacht van 2 op 3 januari over Nederland en België trok.

Deze storm was de derde in een meteorologisch gezien relatief korte tijd. Bij de Azoren was een depressie ontstaan die een zware storm veroorzaakte. De storm trok via Het Kanaal naar de Noordzee. Met angst werd terug gedacht aan 1953. En Zeeland werd voor de derde keer in een tijdsbestek van ruim drie jaar (12 november 1972 en 2 april 1973) door een zeer zware storm geteisterd. Er deden zich in Vlissingen windstoten voor die met een snelheid van 133 kilometer per uur het land teisterden.

Langs de Hollandse kust was veel duinafslag en ook veel dijken raakten beschadigd. Bij Vlissingen bijvoorbeeld werd een gat in de Boulevard geslagen. Het opstuwende effect van de wind veroorzaakte hier extreem hoog water. Het water steeg tot een hoogte van +4,06 meter NAP. Dat was de hoogste stand sinds de watersnoodramp in 1953 toen een hoogte werd gemeten van +4,55 meter NAP. Een filmisch verslag gemaakt door John Meijboom

Reactie schrijven

Commentaren: 0