Zeeman krijgt genderneutrale collectie

Zeeman komt met een kledingcollectie die zowel door mannen als vrouwen kan worden gedragen.

#BasicZ zoals de lijn heet wordt volgende week zaterdag gelanceerd. ,,Mannen en vrouwen dragen steeds vaker elkaars kleding, daar spelen wij op in’’, vertelt woordvoerder Kasper Figee.

Basics
Op 29 februari zal de nieuwe genderneutrale collectie in de winkels liggen. Zoals de naam #BasicZ al laat uitschijnen, zal de unisexlijn bestaan uit een aantal basisstukken zoals hoodies, sweaters en T-shirts. Ze zullen beschikbaar zijn in onder andere roze, ijsblauw en zwart. Volgens de kledingdiscounter speelt de collectie in op de maatschappelijke trend dat mannen en vrouwen steeds vaker elkaars kleding dragen. Met dat doel voor ogen werd de collectie alvast ontworpen.

Reclame campagnes
Zeeman deed in het verleden al van zich spreken met opvallende productlanceringen (en geslaagde reclame campgnes). Vorig jaar nog lanceerde de keten twee soorten sneakers, een goedkoop basismodel (ook al Basic Z genaamd) en een prijzige tegenhanger, de Hybrid Z. Eerder kwam de retailer ook al met een bruidsjurk die minder dan 30 euro kostte.

Kleding zonder geslachtsaanduiding
Marieke van den Brink, hoogleraar genderstudies aan de Radboud Universiteit in Nijmegen is heel positief over kleding zonder geslachtsaanduiding. “We hebben zo meer keuzevrijheid”, zegt ze. “Het betekent niet dat we prompt in vormloze grijze zakken hoeven te lopen, of dat mannen zich niet meer ‘mannelijk’ of vrouwen zich niet meer ‘vrouwelijk’ mogen kleden. Maar wanneer winkels niet meer aangeven voor wie wat is, voelen consumenten zich minder ongemakkelijk bij het negeren van dominante genderstereotypen in onze maatschappij.”

Hema kiest voor genderneutrale kinderkleding
In 2017 verdwenen alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding als eerste via de Nederlandse winkelketen Hema alle geslachtsaanduidingen van kinderkleding. Vanaf dit jaar verdwenen 'jongen' en 'meisje' van Hema's verpakkingen en kledinglabels.  

Reactie schrijven

Commentaren: 0