Vlissings verleden - 'Het laatste spektakel' tewaterlating Hoëgh Trigger

Filmpje uit 1975 van John Meijboom over de tewaterlating van het laatste schip wat van de helling gleed bij de Koninklijke Maatschappij De Schelde in Vlissingen.

Het autotransportschip de Hoëgh Trigger met een lengte van 187 meter en 23 meter breed en 12 dekken kan 3800 auto’s vervoeren. Het schip werd op 4 oktober 1975 onder grote belangstelling van de inwoners van Vlissingen en omstreken te water gelaten. Het autotransportschip de Hoëgh Trigger (bouwnummer 349) bestemd voor een Noorse reder was het laatste schip wat midden in de stad op de helling is gebouwd. In maart 1976 is het helemaal afgebouwd en werd het aan de nieuwe eigenaar overgedragen. Via de KMS werden er 400 schepen gebouwd, aanvankelijk op traditionele langshellingen, en later steeds vaker vanuit moderne overdekte scheepsbouwhallen.

100 jaar KMS
In 1975 bestond de KMS 100 jaar en werd er op de dag van de tewaterlating van de  Hoëgh Trigger voor het eerst een open dag gehouden waar duizenden bezoekers uit alle windstreken deel aan namen. De Schelde hield zich in de loop der jaren naast scheepsbouw en scheepsreparatie ook bezig met de bouw van machines, ketels, motoren, stoomturbines, vliegtuigen en lichtmetalen producten.

De trots van Vlissingen
De geschiedenis van de Koninklijke Maatschappij De Schelde is onlosmakelijk verbonden met de stad Vlissingen. De Schelde was Vlissingen en Vlissingen was De Schelde. Het bedrijf was jarenlang de grootste werkgever van Vlissingen en Walcheren. ‘Wat goed is voor De Schelde, is goed voor Vlissingen’ was jarenlang het credo van het gemeentebestuur. Vanaf de oprichting in 1875 leverde de KMS aan de Koninklijke Marine. Daarmee heeft het bedrijf een enorme expertise opgebouwd in de ontwikkeling en bouw van fregatten, korvetten en patrouillevaartuigen. Als hofleverancier van de Rotterdamse Lloyd werden talloze civiele schepen gebouwd die als mailboot op Indonesië voeren, waarbij de Willem Ruijs het meest bekende schip was, dat ooit in Vlissingen van stapel liep.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0