· 

Steeds meer mensen maken gebruik van voedselbank

Ook in 2020 is het aantal mensen dat gebruik maakt van de voedselbank weer toegenomen.

Meer mensen mogen dit jaar gebruik maken van de hulp door de voedselbank. Opnieuw worden dit jaar de criteria verruimd voor wie er in aanmerking komt.

Het bedrag dat een huishouden aan besteedbaar inkomen per maand over mag houden, om in aanmerking te komen voor een pakket, gaat in 2020 met 5 euro per persoon omhoog. Zo mag een tweeoudergezin met 2 kinderen nu naar de voedselbank als het 515 euro per maand overhoudt na aftrek van kosten als huur, energie en zorgverzekeringen. In 2019 was dat nog 495 euro.

Meer mensen helpen
"De voedselbankbesturen maken een inschatting wat ze aandurven en of ze genoeg voedsel en vrijwilligers hebben", zegt een woordvoerder van de voedselbanken. "We willen meer mensen helpen, want er zijn veel mensen met honger." Halverwege 2019 maakten 35.500 huishoudens gebruik van de voedselbank. Dat is slechts een klein deel van het aantal mensen met een laag inkomen en risico op armoede in Nederland. Het CBS schat dat aantal op bijna 600.000.

Schaamte
Om een groter gedeelte van die groep te helpen gaan de voedselbanken actiever op zoek naar potentiële klanten, bijvoorbeeld door te flyeren. Een deel van de mensen die nu nog onder de radar blijft, schaamt zich of is te trots om om hulp te vragen. Om de drempel te verlagen wordt geëxperimenteerd met methodes om die gevoelens te verminderen. Bijvoorbeeld door de uitgifte van de noodhulp te verpakken in een winkelconcept waar mensen zelf mogen pakken in plaats van dat er voedselpakketten worden uitgegeven. "Het is niet nodig om eenzaam en met lege koelkast thuis te zitten", benadrukt voorzitter Leo Wijnbelt van Voedselbanken Nederland.

Steeds meer mensen kunnen niet zonder een voedselbank
De groep mensen in Nederland die afhankelijk is van een voedselbank, neemt toe. Meer dan 13.000 mensen zijn al langer dan drie jaar klant bij een voedselbank. In totaal hebben vorig jaar meer dan 150.000 mensen een pakket met eten gehaald. Het is eigenlijk de bedoeling dat mensen niet langer dan drie jaar eten bij de voedselbank halen. Maar dat gebeurt steeds vaker wel, omdat veel mensen arm blijven. Deskundigen maken zich daar zorgen over. Ze vinden dat de overheid meer moet doen voor arme mensen.

"Over schaamtegevoel heenstappen"
Zo zijn Jan en Astrid van der Meijden (79 en 72 jaar) al meer dan drie jaar klant bij de Voedselbank Eindhoven. "Ik schaamde me rot dat ik mijn gezin niet meer kon onderhouden", zegt Jan van der Meijden. "Mede door de ziekte van mijn vrouw konden we er financieel niet meer uitkomen." Toen Jan stopte met werken moest het echtpaar het maandelijks met gemiddeld 850 euro minder doen: Het echtpaar wil hun ervaring graag delen. Jan van der Meijden: "Ik hoop te bereiken dat mensen zoals wij over hun schaamtegevoel heenstappen en gebruik gaan maken van de dingen waar ze recht op hebben. Ga erachteraan, kijk wie je kan helpen. Die voorzieningen zijn er niet voor niets." Hij snapt niet dat de regering durft te zeggen dat het zo goed gaat met de economie. "Terwijl mensen aan de onderkant van de maatschappij steeds meer gebruik moeten maken van bijvoorbeeld een voedselbank. Onvoorstelbaar dat dat in een land als Nederland gebeurt."

Website: Voedselbank Walcheren

Videoreportage NOS

Reactie schrijven

Commentaren: 0