Premier Rutte maakt namens het kabinet excuses voor afblazen kazerne in Vlissingen

Premier Rutte heeft namens het hele kabinet excuses aangeboden voor de gang van zaken rond het afblazen van de nieuwe marinierskazerne in Vlissingen, zei hij op een bijeenkomst donderdagavond in het Arsenaaltheater in Vlissingen.

Rutte heeft ook toegezegd om samen met Zeeland te kijken hoe de provincie gecompenseerd kan worden. “Zowel naar compensatie van de al gemaakte kosten als de te verwachten economische schade door het wegblijven van de kazerne zal gekeken moeten worden”,zei Rutte.

Boos op Visser
De verhuizing werd onlangs afgeblazen uit angst voor een leegloop bij het Korps Mariniers en financiële en andere tegenvallers. Sommige aanwezigen in Vlissingen waren nog steeds boos op Visser en noemden haar onbetrouwbaar. Rutte zei dat te begrijpen, maar ook achter zijn staatssecretaris te staan. "Ze is niet onbetrouwbaar. Ze heeft een fout gemaakt, maar die ook toegegeven."

Te groot risico
Ook Rutte zelf kreeg kritiek. "Dit heeft acht jaar geduurd. Er is iets grondig misgegaan. Er zijn Zeeuwse bestuurders geschoffeerd. U was toch ook in charge al die tijd. U schaadt het imago van Zeeland", aldus een van de sprekers. "Ik hoop dat u voordat u straks precies tien jaar aan het roer staat de compensatie geregeld heeft." Rutte zei goed te begrijpen dat het besluit voor de Zeeuwen "ontzettend ellendig" uitpakt. "Ik snap de boosheid. Maar ik wil het wel uitleggen. De communicatie was fout, dat erkennen we. Maar we vonden als kabinet dat we met de verhuizing een te groot risico zouden nemen met een vitaal belang van Nederland. Soms moet je in de politiek je mening bijstellen als de praktijk verandert", legde de premier uit. Ondanks de teleurstelling van veel Zeeuwen verliep de bijeenkomst rustig en gemoedelijk.

Slecht nieuws
"Stoer dat u hier staat", zei een bezoeker uit Breskens tegen Rutte. Ze sprak over de flinke knauw die Zeeland door de gang van zaken heeft gehad. "En het is economisch al niet makkelijk." Naast de compensatie zou het kabinet wat haar betreft naar meer maatregelen moeten kijken om de economie van de provincie te stimuleren. "Begin bijvoorbeeld met het tolvrij maken van de Westerscheldetunnel." "Als er meer bekend is over compensatie, komt u dan weer terug?", was een andere vraag aan Rutte. De premier antwoordde daarop ontkennend. "Ik kom vooral als er slecht nieuws is, zoals nu. Als er goed nieuws is dan komen de staatssecretarissen en ministers het melden", zei hij. De Tweede Kamer nam eerder een motie aan die het kabinet oproept om Zeeland ruimhartig te compenseren. Voor de zomer wil staatssecretaris Visser daarover duidelijkheid bieden.

Suggesties noteren
Ruim 500 mensen waren op de VVD-bijeenkomst afgekomen om de uitleg van Rutte te horen. Binnen werd hij met applaus ontvangen. Buiten stond een muziekgroep die zingend om een tolvrije Westerscheldetunnel vroeg als compensatie voor de afgeblazen verhuizing van de kazerne. Als andere suggesties voor compensatie noemden de bezoekers van de bijeenkomst onder meer een beter wegennet, een universiteit en een snelle treinverbinding van België naar Zeeland. Rutte beloofde alle suggesties te noteren en voegde eraan toe dat hij geen toezeggingen kon doen. Hij zei dat eerst een speciale adviseur moet worden benoemd. Die gaat kijken welke compensatie Zeeland moet krijgen, omdat de kazerne nu naar Nieuw Milligen bij Apeldoorn gaat in plaats van naar Vlissingen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0