Alle scholen en horeca 3 weken dicht in strijd tegen coronavirus

De scholen, kinderopvangcentra, horeca en sportclubs gaan morgen in het hele land niet open tot en met 6 april.

Het kabinet neemt verregaande maatregelen in de strijd tegen het coronavirus. Voor kinderen van ouders die in vitale beroepen werken, zoals in de zorg of bij de hulpdiensten, wordt opvang geregeld, zodat ze aan het werk kunnen blijven. Dat is bekend gemaakt tijdens een persconferentie 15 maart zondagmiddag om 17.30 uur door ministers Bruins en Slob.  Maandagavond spreekt premier Rutte het land toe via de televisie.

Horecagelegenheden dicht 
Cafés en restaurants moeten vanaf 18.00 uur vandaag dicht tot 6 april om verspreiding van het virus tegen te gaan, net als sportkantines. Dit weekend bleek dat veel mensen weinig boodschap hadden aan de adviezen om een beetje uit elkaars buurt te blijven; in veel steden zaten horecagelegenheden en terrassen vol.

Onderwijs komt stil te liggen
Het hele onderwijs komt stil te liggen. Basisscholen, middelbare scholen, universiteiten en hbo-opleidingen gaan allemaal dicht, hebben de meest betrokken ministers vanmiddag na telefonisch overleg afgesproken. Eerder vanmiddag waren er al besprekingen geweest tussen de scholen en het ministerie van Onderwijs en tussen het RIVM, het ministerie van Volksgezondheid en de medisch specialisten. Die laatsten riepen gisteren al op tot de verregaande maatregel van het sluiten van scholen. Volgens de specialisten worden kinderen en jongeren weliswaar niet zo ziek van corona, maar kunnen ze het virus wel degelijk verspreiden. Het kabinet ging tot nu uit van het advies van het RIVM om de scholen open te houden.

Druk steeds groter
Naast de oproep van de medisch specialisten werd de politieke druk om hardere maatregelen te nemen steeds groter. Regeringspartij D66 riep eerder vandaag het kabinet al op om te luisteren naar de onrust onder ouders van schoolgaande kinderen.

Tot nu toe was het argument tegen scholensluiting dat de ouders dan niet naar hun werk kunnen, omdat ze op hun kinderen moeten passen. Vooral voor mensen die werkzaam zijn in de zorg en andere cruciale beroepen is dat ongewenst. De brancheorganisatie voor de kinderopvang heeft nu toegezegd dat voor kinderen van deze ouders opvang komt, zodat ze aan het werk kunnen blijven.

'Stop met hamsteren'
Minister Bruins benadrukt dat 'hamsteren niet nodig is'. "Er is genoeg voor iedereen, het veroorzaakt problemen voor supermarkten."

Drie nieuwe maatregelen
1. Alle eet- en drinkgelegenheden in Nederland sluiten vanaf 18.00 uur vandaag de deuren en blijven tot en met 6 april gesloten.
2. Voor sportclubs, sauna's, seksclubs en coffeeshops geldt hetzelfde.
3. We vragen alle Nederlanders om gepaste afstand van elkaar te bewaren. Richtlijn is hierbij anderhalve meter.
Daarnaast zullen de bestaande, al eerder ingevoerde maatregelen een week worden verlengd. Alle corona-maatregelen in Nederland gelden nu tot en met 6 april: dus voor de komende drie weken.

Overzicht cruciale beroepen in NL
Scholen en kinderopvangcentra gaan tot en met 6 april dicht. Kinderen van ouders met een vitaal beroep kunnen nog wel naar de opvang.

Dit zijn cruciale sectoren en beroepen:
Zorg / Politie / Defensie / Leraren en schoolpersoneel / Openbaar vervoer / Voedselketen (supermarkten,transport, fabrikanten,boeren) / Afvaldienst/  Brandstoftransport / Kinderopvang / Media en Communicatie / Continuïteit   hulpverleningsdiensten / Noodzakelijke overheidsprocessen (uitkeringen en     toeslagen,burgerzaken,ambassades)         

 

                                       

 

(Bron:Rijksoverheid.nl)          

 


Meer via: NOS liveblog

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Marta (zondag, 15 maart 2020 17:39)

    Ik hoop dat het waar is