Zelfbedieningsgroothandels Makro, Hanos en Sligro open voor consument

Om de Nederlandse voedselvoorziening op peil te houden, gaan zelfbedieningsgroothandels als Makro, Hanos en Sligro ook open voor de gewone consument.

Dat heeft supermarktenkoepel CBL zojuist bekendgemaakt. Normaal gesproken kun je bij deze groothandels alleen boodschappen doen als onderneming met een inschrijving bij de Kamer van Koophandel. Nu zijn de groothandels toegankelijk voor particulieren. Dit betekent dat ook bij Sligro alle klanten welkom zijn, dus ook als je geen ondernemer bent of klantenkaart hebt.

Druk verlichten
Dat de groothandels ook voor de consument open gaan, is een nadrukkelijk verzoek vanuit de supermarkten én de groothandels zelf, zegt woordvoerder Wilco Jansen van Sligro. "Dit is een maatregel die we kunnen nemen om de druk te verlichten." Groothandels vinden het belangrijk om hun maatschappelijke verantwoordelijkheid te nemen, zegt hij. "Het is ook raar als je enerzijds tekorten hebt in het land en anderzijds enorme voorraden." De groothandels openen in de loop van de dag hun deuren voor de consument. Per vestiging verschilt hoe laat dat zal zijn, zegt Jansen. Het gaat in totaal om zo'n 100 zaken. "Het kan de druk op de supermarkten flink verlichten", zegt Jansen. "Dit zijn vestigingen met de voorraden en de voorzieningen om mensen boodschappen te laten doen."

Voedselvoorziening op peil houden
Het CBL, de koepelorganisatie van supermarkten en foodservicebedrijven, maakt dat bekend op zijn website. ‘Deze openstelling maakt onderdeel uit van het noodpakket dat de levensmiddelensector eerder deze week presenteerde aan minister-president Mark Rutte. Het CBL heeft de Vereniging van Nederlandse Gemeenten geïnformeerd over deze noodzakelijke stap om de voedselvoorziening op peil te houden. Het betreft een tijdelijke openstelling gedurende de coronacrisis’, meldt de supermarktkoepel op zijn website.


Brandbrief aan Rutte

Gisteren stuurde het CBL al een brandbrief naar minister-president Mark Rutte met daarin dit verzoek. ‘Stel zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open voor consumenten. Ongeveer 65 tot 75 procent van wat we eten komt via de supermarkt op ons bord. Nu alle eet- en drinkgelegenheden zijn gesloten, is het logisch dat dit percentage stijgt. Om de hierdoor verwachte druk op supermarkten te verminderen, vragen wij u om gemeenten te adviseren per direct zelfbedieningsgroothandels tijdelijk open te stellen voor consumenten, waarbij de groothandels dezelfde regels zullen hanteren. Deze zelfbedieningsgroothandels liggen momenteel nog vol goede producten die anders grotendeels moeten worden weggegooid’, schreef CBL-voorzitter Bert Roetert.

Verruiming openingstijden
Een woordvoerder van het CBL benadrukt dat het niet de bedoeling is dat consumenten nu massaal bij de groothandels gaan hamsteren. Hoewel voor zover bekend geen beperkingen gelden voor de producten die worden ingeslagen, kan ze zich goed voorstellen dat winkels besluiten om quota in te stellen voor producten. Die beslissing ligt bij de winkels zelf. Om de supermarkten beter bevoorraad te krijgen zou CBL ook graag zien dat de leveringstijden aan supermarkten worden verruimd. Daarbij wordt ook aan nachtelijke bevoorrading gedacht. Nu nog zitten de supermarkten vast aan de zogeheten venstertijden die gemeenten hanteren. Momenteel wordt overleg gevoerd met gemeenten om deze aangepast te krijgen.

Reactie schrijven

Commentaren: 0