Bevrijdingsfestival Zeeland 2020 geannuleerd en H.M. Van Randwijklezing verplaatst

Vanwege de maatregelen die de Rijksoverheid gisteren heeft afgekondigd is het Bevrijdingsfestival Zeeland geannuleerd. Ook alle andere publieksactiviteiten die tot 1 juni 2020 gepland stonden in het kader van de viering van 75 jaar vrijheid kunnen geen doorgang vinden.

Passende alternatieve invulling
Het Nationaal Comité 4 & 5 mei zoekt, in samenspraak met de veertien Bevrijdingsfestivals, naar een passende alternatieve invulling van de Dodenherdenking en Bevrijdingsdag. “We willen mogelijk maken dat de hele Nederlandse samenleving ondanks de buitengewoon moeilijke omstandigheden op een waardige manier en in onderlinge verbondenheid kan herdenken en stil kan staan bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, 75 jaar geleden. We vragen speciale aandacht voor de veteranen en al die mensen die de verschrikkingen van
deze oorlog zelf hebben meegemaakt en nu extra kwetsbaar zijn voor het coronavirus,” aldus de voorzitter van het Nationaal Comité, Gerdi Verbeet.

Het Nationaal Comité doet een beroep op betrokken overheden, sponsors en partners om te doen wat in hun vermogen ligt om de organisaties van de Bevrijdingsfestivals te blijven steunen op weg naar 5 mei 2021.

H.M. Van Randwijklezing wordt verplaatst
Vanwege de maatregelen die de overheid gisteren heeft afgekondigd kan de H.M. Van Randwijklezing op 5 mei niet door gaan. Er wordt in overleg met alle partners bekeken of de lezing verplaatst kan worden naar een datum later dit jaar. Sigrid Kaag, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking, zou dit jaar
de H.M. van Randwijklezing op 5 mei 2020 uitspreken. De lezing was binnen één dag uitverkocht, een record in de geschiedenis van de Van Randwijklezing. De nieuwe datum zal op de website van het Bevrijdingsfestival Zeeland gepubliceerd worden wanneer deze
bekend is.

H.M. van Randwijklezing
De lezing is vernoemd naar de schrijver, journalist en verzetsheld H.M. van Randwijk (1909-1966). Sinds 1993 vindt de H.M. van Randwijklezing in Vlissingen plaats, sinds 2005 is de lezing jaarlijks onderdeel van Bevrijdingsfestival Zeeland. In de lezing staan vrijheid en verdraagzaamheid centraal. Eerdere sprekers waren onder andere prinses Mabel, Max van der Stoel, Kader Abdolah, Inez Weski, Paul Scheffer, Ernst Hirsch Ballin, Heleen Dupuis, Peter Vandermeersch en vorig jaar Lilian Gonçalves.

Reactie schrijven

Commentaren: 0