Zomertijd gaat in dit weekend

Dit jaar begint de zomertijd op 29 maart 2020 en eindigt op zondag 25 oktober.

In de nacht van zaterdag op zondag worden de klokken om 02.00 uur een uur vooruit gezet, dus van 02.00 naar 03.00 uur!  

In totaal duurt de zomertijd 31 weken, oftewel 217 dagen. Dit jaar begint de zomertijd op 29 maart 2020 en eindigt op zondag 25 oktober. Door de zomertijd wordt het niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we 's avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren. Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien 's avonds donker.

Zelf bepalen zomertijd lidstaten EU
In september 2018 besloot de Europese Commissie dat lidstaten van de EU zelf mogen bepalen of ze in de zomer- of de wintertijd willen leven. In eerste instantie zou de omschakeling tussen winter- en zomertijd vanaf 2019 worden afgeschaft, maar de transportministers van de EU hebben besloten de definitieve beslissing over het halfjaarlijks veranderen van de klok uit te stellen tot 2021. Voorlopig blijft dus alles bij het oude.

Ingesteld in 1977 vanwege de oliecrisis
In Nederland is de zomertijd in 1977, vanwege de oliecrisis, opnieuw ingevoerd. Ook van 1916 tot 1945 was de zomertijd van kracht. Uitvinder van het invoeren van de zomertijd was de Londense aannemer William Willett. In 1907 publiceerde hij het pamflet 'The Waste of Daylight', waarin hij voorstelde in april de klok vooruit te zetten en in september weer terug, om zo 's avonds langer van het daglicht gebruik te kunnen maken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0