Paaseieren zoeken in muZEEum, vind ze alle negen en maak kans op een prijs

In het Zeeuws maritiem muZEEum zijn negen paaseieren verstopt. Kom jij ze zoeken?

Niet echt natuurlijk - want het muZEEum is nog steeds dicht vanwege het coronavirus - maar virtueel. Heb je een ei gevonden? Klik er dan op.

Dan verschijnt er een vraag. Als je het antwoord hebt gevonden, krijg je een letter. Heb je alle negen letters gevonden? Heel goed! Dan kun je je oplossing voor 15 april sturen naar communicatie@muzeeum.nl. Alle goede oplossingen maken kans op een van de drie leuke prijzen.

Er is meer
Naast de paaseierenzoektocht kun je op de website van het Zeeuws maritiem muZEEum een virtuele rondleiding doen, of de online expositie met werk van Wim Hofman bekijken. Er is een kleurplatenwedstrijd, waarbij de leukste, mooiste en grappigste kleurplaat kans maakt op een prijs. En medewerkers van het muZEEum laten hun favoriete object zien: trots op het muZEEum. Het muZEEum is wel dicht, maar er genoeg te zien en te doen. Kijk op www.muzeeum.nl.

Negen eitjes verstopt
We hebben negen eitjes verstopt. Zoek de eitjes. Heb je er een gevonden? Klik er dan op en geef antwoord op de vraag. Zo verzamel je negen letters. Die vormen samen een woord. Dat woord heeft te maken met Pasen.
Vind je het moeilijk? Vraag dan iemand om je te helpen.

Stuur het woord én de reden waarom dat woord iets heeft te maken met Pasen voor 15 april naar communicatie@muzeeum.nl. Vergeet niet je naam en leeftijd erbij te zetten.
Onder de goede inzenders verloten we drie leuke prijzen.


Kom binnen en laten we beginnen!

Vragen:
1. Laten we makkelijk beginnen: de eerste letter is de eerste hoofdletter van de achternaam van de Vlissingse zeeheld Michiel …Die heb je alvast binnen. Door naar het tweede eitje.

2. Deze is wel iets moeilijker. Je bent op de afdeling Glorie. Hier laten we zien hoe Zeeland (onder andere) in de 17e eeuw rijk is geworden door de scheepvaart. Er zijn twee handelsmaatschappijen opgezet: de West-Indische Compagnie (WIC) en de …? De tweede letter van deze afkorting. Weet je het? Heel goed! Dan kun je op zoek naar het derde eitje.

3. Je hebt het ei gevonden! Super zeg. De vraag: Omdat er zoveel is verdiend in de zeventiende eeuw, werd dit ook wel de … Eeuw genoemd. Vul op drie de eerste letter van het woord op de stippen in. De drie letters die je nu hebt, vormen samen de naam van een vis. Heb jij dat ook? Dan ben je op de goede weg! We gaan naar boven, naar de afdeling Avontuur.

4. Echt goed dat je dit ei hebt gevonden! De vraag: Michiel de Ruyter schreef veel brieven aan zijn derde vrouw, die hij zijn ‘teer beminde huisvrouw’ noemde. Hoe heette zij? Zet de eerste hoofdletter van haar achternaam op de vierde plek. Vind je het nog leuk? Je bent bijna op de helft. We gaan nog helemaal naar boven, het torentje in.

5. Welkom op Avontuur. Hier laten we zien hoe het leven aan boord was. In de laatje vind je ook allerlei voorwerpen wel 250 jaar op de bodem van de zee hebben gelegen. Vraag 5: In de tijd van De Ruyter navigeerde je een schip op basis van logboeken, apparatuur, de sterren en kaarten. Van welke beroemde kaartenmaker uit die tijd heeft het muZEEum een atlas? Vul op 5 de een na laatste letter in van zijn achternaam. Mis je het vierde ei? Misschien moet je dan nog even de trap af en daar goed om je heen kijken.

6. Je bent al over de helft! Om je heen zie je allemaal dingen die te maken hebben met Michiel de Ruyter: de tas waarin het brieven verstuurde naar zijn vrouw ligt in de vitrine onder zijn portret. In zijn tijd kon je niet even een app-je sturen en zelfs niet bellen. In de kast ernaast staat het model van het vlaggenschip van Michiel de Ruyter. Wat is de naam van het schip? Gebruik de tweede letter en zet dat op de zesde plek. Waar is het zevende ei?

7. Ben je niet op het ei gaan staan? Is het nog heel? Op lange lijnbanen werden vezels in elkaar gedraaid tot dikke scheepskabels. Je ziet hier in het muZEEum het touwslagerswiel waar Michiel de Ruyter nog aan heeft gedraaid: werk dat hij heeft gedaan voordat hij naar zee mocht toen hij elf was. Elf jaar! Kun je je dat voorstellen? De vraag: Die touwen werden vroeger gemaakt van hennep en…. De eerste letter van dit tweede, natuurlijke materiaal. Ga een stukje terug. We gaan verder naar boven. Kun je de trap vinden?

8. Wat goed dat je ook dit ei hebt gevonden! Je bent er nu bijna. Op deze zolder bewaart het Zeeuws maritiem muZEEum voorwerpen die even geen plek hebben in de tentoonstellingsruimtes, of objecten waar ze aan moeten werken. Maar het muZEEum wil ze tóch laten zien. Daarom heet dit een open…(woord van vijf letters). Gebruik de tweede letter en zet die op 8. Nog een eitje te gaan! Misschien eerst even van het uitzicht op het dakterras genieten? Niet te missen hoor: je kunt heel ver kijken over zee en over de stad. Zie je het standbeeld van Michiel op de kop van het Bolwerk?

9. Wat goed; je hebt ook het laatste ei gevonden! Gefeliciteerd. Deze letter krijg je cadeau. Vul op negen een N in.
Je hebt nu alle letters gevonden als het goed is. Deze naam is je antwoord. Zoek je nog even op wat Pasen ermee heeft te maken? Stuur je oplossing naar communicatie@muzeeum.nl en maak kans op een van de drie leuke prijzen! Leuk dat je meedeed aan deze paas-eieren-zoektocht. We hopen je snel weer in het echt in het muZEEum te zien.

Reactie schrijven

Commentaren: 0