Vlissingse dichter, schilder en televisiemaker Hans Verhagen (81) overleden

De in Vlissingen geboren Hans Verhagen is vrijdag overleden laat zijn uitgever Nijgh & Van Ditmar weten.

Hij was al geruime tijd ziek, naast dichter was Verhagen ook journalist, filmer en schilder. Verhagen is overleden in zijn woonplaats Amsterdam. Verhagen debuteerde begin jaren 60 met de dichtbundel Anatomie van een Noorman. Hij werd onderdeel van het literaire tijdschrift Gard Sivik, dat later De Nieuwe Stijl ging heten. Samen met de dichters Armando, Hans Sleutelaar en C.B. Vaandrager zette hij zich af tegen de poëzie van de Vijftigers.

Televisie programma Hoepla
In 1967 maakte Verhagen samen met Wim T. Schippers en Wim van der Linden het geruchtmakende televisieprogramma Hoepla voor de VPRO. In dat programma werd voor de eerste keer een naakte vrouw op de Nederlandse televisie uitgezonden. Ook na de jaren 60 werkte Verhagen nog aan allerlei verschillende dichtbundels en televisieprogramma's. Ook begon hij in de jaren 80 met schilderen.

Film ‘Trap naar zee’
Hans Verhagen gaat in ‘Trap naar zee’ op zoek naar herinneringen aan de leeuwentrap in Vlissingen, die moet wijken voor dijkverzwaring. De film vertelt het verhaal van de Leeuwentrap in Vlissingen, die op het punt staat door de gemeente ontmanteld te worden. Met een oude, vergeelde ansichtkaart als leidraad spreekt Hans Verhagen met jonge en oude bewoners van zijn geboortestad over hun herinneringen aan de trap. De zoektocht naar de identiteit van vrouw die op de ansichtkaart staat afgebeeld, loopt als een rode draad door de film. Verhagen legt persoonlijke herinneringen aan de trap vast, want juist zij vertegenwoordigen door hun herkenbaarheid een universele waarde. Verhagen en Hans Keller, eindredacteur van Zorgvliedt, spreken in dit verband van ‘emotionele archeologie’

P.C. Hooftprijs
Voor zijn poëzie won Verhagen in 2009 de P.C. Hooftprijs. "Zowel tijdens de jaren 60 als in de 21ste eeuw schreef Verhagen verbluffend goede poëzie", zei de jury van de prestigieuze prijs toen. 'Vanwege zijn humor, zijn engagement, zijn poëtische durf en eigenzinnigheid dragen wij hem voor." In 2017 verscheen een bundel met de verzamelde gedichten van Verhagen. Op de achterflap zegt Remco Campert: "Naar mijn onbescheiden mening is Verhagen met Lucebert de grootste moderne Nederlandse dichter."    

Korte videocompilatie Hans Verhagen 

Reactie schrijven

Commentaren: 0