Geen openbare en gezamenlijke lokale dodenherdenking in Middelburg en Arnemuiden

Het coronavirus heeft ons leven veranderd en is op dit moment bepalend voor hoe we samenkomen.

Dat geldt ook voor de jaarlijkse dodenherdenking. In de lijn van het Nationaal Comité 4 en 5 mei hebben we voor Middelburg en Arnemuiden besloten om geen openbare gezamenlijke herdenking te houden. 'Gemeente en provincie leggen wél een krans bij het monument op het Abdijplein en de gemeente legt een krans op de begraafplaats in Arnemuiden, maar er is geen publiek aanwezig'. Laat de gemeente Middelburg weten via de website.

Geen publiek aanwezig bij landelijke herdenking
Het Nationaal Comité 4 en 5 mei heeft afgelopen weekend bekend gemaakt hoe de landelijke herdenking op de Dam in Amsterdam zal zijn. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima leggen een krans en de Koning houdt een toespraak. Verder wordt de Taptoe geblazen, is er twee minuten stilte en wordt het Wilhelmus gespeeld. Er is geen publiek bij aanwezig. Iedereen wordt opgeroepen om thuis te blijven en daar naar de televisie te kijken.

75 jaar - Herdenken met ons hart
Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd. We vinden het erg jammer dat we juist nu niet bij elkaar kunnen komen om dat te herdenken. We respecteren uiteraard de richtlijnen van de rijksoverheid en houden daarom geen bijeenkomst in Middelburg en Arnemuiden. In deze tijd is het misschien nog wel belangrijker om te herdenken dan om echt bij elkaar te komen. We herdenken dit jaar op 4 mei nog meer met ons hart dan anders.

We sluiten ons aan bij het gedachtegoed van het Nationaal Comité 4 en 5 mei: “We herdenken samen in verbondenheid, ieder met zijn eigen herinneringen en gedachten. Op 5 mei staan we stil bij het einde van de Tweede Wereldoorlog, nu 75 jaar geleden. Dat doen we in het besef dat vrijheid nooit vanzelfsprekend is. Vrijheid is kwetsbaar en vraagt verantwoordelijkheid van ons allen, juist nu er een beroep op ons wordt gedaan om goed voor elkaar te zorgen.”

Thuis herdenken
Onze inwoners en instellingen nodigen we uit om op 4 mei de gehele dag de vlag halfstok te hangen. Ook vragen wij ze om die dag de nationale herdenking op televisie te kijken en op hun eigen manier, in huiselijke kring, te herdenken.

Reactie schrijven

Commentaren: 0