· 

Molukkers vieren 70 jaar RMS met het hijsen vlag, extra militairen op Molukken

De Molukse gemeenschap vierde 25 april dat 70 jaar geleden de onafhankelijkheid werd uitgeroepen van de Republiek der Zuid-Molukken, de RMS.

Het lustrum zou worden gevierd met een feest in de RAI in Amsterdam, maar dat ging vanwege corona niet door. Ook de jaarlijkse tocht van honderden motorrijders naar de centrale herdenkingsplek in Apeldoorn werd afgelast.
Foto: ANP

Wel is in Molukse wijken de blauw-wit-groen-rode RMS-vlag uitgehangen. In Breda was een ceremonie in aanwezigheid van president in ballingschap John Wattilete. Daarbij werd de vlag gehesen, het volkslied gezongen en de proclamatietekst voorgelezen, waarmee in 1950 de Republik Maluku Selatan werd uitgeroepen.

Molukkers riepen dat jaar op de Zuid-Molukse eilanden Ambon en Ceram de onafhankelijkheid uit, maar kort daarna viel het Indonesische leger binnen en maakte aan de onafhankelijke Molukse republiek een eind. Veel Molukkers kwamen in Nederland terecht; erkenning van de RMS kwam er nooit.

Reactie schrijven

Commentaren: 0