Minister Kaag houdt 5 mei verkorte Van Randwijklezing vanuit de Oranjemolen

De geannuleerde H.M. van Randwijklezing wordt dit jaar vervangen door een korte voordracht door Sigrid Kaag, Minister voor Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

De voordracht is de proloog op de lezing die minister Kaag volgend jaar op Bevrijdingsdag zal uitspreken. De proloog wordt rechtstreeks door Omroep Zeeland uitgezonden op 5 mei om 11.00 uur vanuit de Oranjemolen te Vlissingen. Minister Kaag zou dit jaar de spreker zijn voor de H.M van Randwijklezing, maar de lezing in de Sint Jacobskerk is vanwege de Covid-19 maatregelen geannuleerd. Gezien het bijzondere karakter van Bevrijdingsdag dit jaar, heeft het Van Randwijkcomité aan minister Kaag gevraagd toch alvast een voorproefje te geven van haar lezing in 2021.

Sigrid Kaag 
Mevrouw Kaag is in 1961 in Rijswijk geboren en werkte sinds 1994 voor de Verenigde Naties, waar zij o.a. regionaal directeur Midden-Oosten/Noord-Afrika voor het VN-kinderfonds Unicef was, assistent-secretaris-generaal bij het VN - Ontwikkelingsprogramma (UNDP) en Special Coördinator van de VN in Libanon. In 2013 en 2014 leidde zij de ontwapeningsmissie die leidde tot de vernietiging van de chemische wapens in Syrië. Voor haar werk in Syrië werd Kaag persoonlijk bedankt door Barack Obama. Mevrouw Kaag ontving de Carnegie Wateler Vredesprijs en is tweemaal uitgeroepen tot de meest invloedrijke vrouw in de categorie Justitie en Openbare Orde in de Opzij Top 100. Sinds 2017 is zij namens D66 minister van Buitenlandse Handel en Ontwikkelingssamenwerking.

H.M. van Randwijklezing 
De lezing is vernoemd naar de schrijver, journalist en verzetsheld H.M. van Randwijk (1909-1966). Sinds 1993 vindt de H.M. van Randwijklezing in Vlissingen plaats, sinds 2005 is de lezing jaarlijks onderdeel van Bevrijdingsfestival Zeeland. In de lezing staan vrijheid en verdraagzaamheid centraal. Eerdere sprekers waren onder andere prinses Mabel, Max van der Stoel, Kader Abdolah, Inez Weski, Paul Scheffer, Ernst Hirsch Ballin, Heleen Dupuis, Peter Vandermeersch en vorig jaar Lilian Gonçalves.

Reactie schrijven

Commentaren: 0