· 

Zeeland gunstige provincie voor elektrische autobezitter

Zeeland is, vergeleken met andere provincies, een gunstige provincie voor automobilisten die elektrisch rijden.

Zeeuwen die met hun auto aangewezen zijn op publieke laadpalen hoeven niet lang te wachten en mogen bovendien rekenen op een laadpaal dichtbij huis. Dit en meer blijkt uit onderzoek van energiebedrijf Vattenfall.

Begin 2019 was er voor elke 2,2 elektrische auto’s een publiek laadpunt. Begin dit jaar was dit aantal toegenomen tot 3,9 elektrische auto’s per publiek laadpunt. Dit is mede het geval door de enorme groei in het aantal elektrische auto’s in 2019.

Maximale loopafstand tot een laadpaal
Gemeenten streven ernaar dat men op een redelijke afstand van een laadpaal kan wonen en werken. De gemiddelde “maximale loopafstand” naar een laadpaal in Zeeland is 256 meter. Hiermee doet de provincie het, met 6 meter, beter dan het landelijk gemiddelde (262 meter).

Pieter van Ommeren, directeur Vattenfall In Charge Nederland, ziet de afgelopen jaren de positieve invloeden van een goed zichtbaar, wijd verbreid laadnetwerk: “Kies je elektrisch, dan moet je kunnen laden. Maar zonder laadpalen in de buurt kiezen mensen minder snel voor een elektrische auto. Dat klinkt misschien als een kip-ei-verhaal, maar we zien dat het zo werkt, ook in positieve zin.

Hoe meer laadpalen mensen zien, des te meer vertrouwen krijgen ze in elektrisch rijden en des te makkelijker wordt de overstap naar een elektrische auto. Dit zagen we de afgelopen jaren al bij mensen die vanwege een hybride auto een laadpaal aanvroegen. Deze mensen kozen bij hun volgende auto voor volledig elektrisch, omdát ze die zekerheid van een laadpaal in de buurt hadden.”

Gemiddelde tijd tussen aanvragen en realisatie
Landelijk is de periode tussen aanvraag van de laadpaal en realisatie (plaatsing van de paal) 18,4 weken. In Zeeland mag men rekening houden met een gemiddelde doorlooptijd van van 17,4 weken; een week korter dan landelijk gemiddeld.

De wachttijd kan in andere regio’s in Nederland oplopen tot wel 9 maanden (Bergen N.H., Uitgeest, Castricum, Heiloo en Gooise Meren). De kortste wachttijd is 12 weken en is onder andere van kracht in de gemeenten Den Helder, Wageningen en Loon op Zand.

Meer informatie over het onderzoek is hier te vinden.

Reactie schrijven

Commentaren: 0