Vrijheidsvuur ontstoken op het Bellamypark 'Alleen in vrijheid kan dit vuur branden’

Om  00.00 uur is op het Bellamypark in Vlissingen het Vrijheidsvuur ontstoken door Han Polman.

De commissaris van de Koning zei dat hij het ondanks de coronatijd belangrijk blijft vinden dat vrijheid gevierd wordt. Dit jaar is er vanwege de coronacrisis geen Bevrijdingsfestival. Het is dit jaar 75 jaar geleden dat Nederland werd bevrijd van de Duitse bezetter. Ieder jaar wordt bij het hoofdpodium van het Bevrijdingsfestival het Vrijheidsvuur ontstoken. Dit jaar staat er geen hoofdpodium, maar op die plek is er vannacht wel een vuur ontstoken dat de komende 24 uur op het Bellamypark blijft branden. Stef Traas, directeur van het Bevrijdingsmuseum bracht het vuur van Wageningen naar Vlissingen, waar Polman het ontstak. Geen Bevrijdingsfestivals en geen 5-mei lezing door Bondskanselier Angela Merkel: door de coronamaatregelen zijn allerlei geplande activiteiten om 75 jaar vrijheid te vieren afgelast. Maar hoe viert Nederland wel de vrijheid?

Vrijheidsvuur
In alle provincies waar de veertien Bevrijdingsfestivals zouden plaatsvinden is vandaag het vrijheidsvuur ontstoken. Om middernacht staken staatssecretaris Paul Blokhuis en burgemeester Geert van Rumund van Wageningen op het plein voor Hotel De Wereld het vuur aan. In dat hotel onderhandelden de Duitsers in mei 1945 met de geallieerde landen over capitulatie. Ook thuis worden mensen opgeroepen een vrijheidsvuur te ontsteken: door een kaars, lichtje of fakkel aan te steken en online door te geven aan vrienden en familie.

5 mei concert
De NOS zendt het 5-mei concert uit vanaf 20.35 uur op NPO 1. Presentator Simone Weimans geeft een overzicht van de hoogtepunten uit de 5 mei-concerten uit het verleden. En zoals sinds 1998 gebruikelijk is, eindigt het 5 mei-concert zoals altijd met We'll Meet Again.

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 0