Breinlijn wijst de weg naar ondersteuning bij hersenletsel

In Nederland krijgen jaarlijks tussen 130.000 tot 160.000 mensen te maken met hersenletsel. Dat heeft grote gevolgen voor het dagelijks leven.

Het leven na bijvoorbeeld een infarct, ongeluk of tumor is nooit meer hetzelfde. Waar kan ik sporten? Hoe ga ik om met verandering in het karakter van mijn partner? Hoe zie ik het verschil tussen hersenletsel en een burn-out?

Kennis van zorgaanbod
Breinlijn is een gratis hulpdienst gekoppeld aan een aantal hersenletselteams in Nederland. Nicolle van Hoof, projectleider Breinlijn Zeeland: “Leven met hersenletsel brengt veel vragen met zich mee. Voor mensen met hersenletsel, maar ook naasten of professionals.” De medewerkers van Breinlijn kennen alle aanbieders van zorg en ondersteuning bij hersenletsel in de regio. Vanaf 12 mei is deze hulpdienst actief met de hersenletselteams uit de volgende regio’s: West-Brabant, Utrecht - Gooi & Vecht, Limburg, Zeeland en Amsterdam & Zaan. Later dit jaar worden meerdere regio’s aangesloten zodat Breinlijn beschikbaar wordt in heel Nederland.

Verstand van hersenletsel
Breinlijn is er voor alle vragen over hersenletsel en voor alle leeftijden. De medewerkers weten veel van de mogelijke gevolgen en kunnen snel tot de kern van het probleem komen. Van Hoof: “Als iemand jaren geleden hersenletsel opgelopen heeft, kunnen er bij veranderingen in de omgeving opnieuw problemen ontstaan. Soms lijken die klachten op bijvoorbeeld een burn-out. De deskundigen van Breinlijn kunnen hierin meedenken en de weg wijzen naar passende hulp. Als er een relatie is met het bestaande hersenletsel, is het belangrijk dat de hulp ook in die hoek gezocht wordt, bijvoorbeeld via een revalidatiearts, ergotherapie of ambulante begeleiding.”

Voor alle leefgebieden
Zolang mensen met hersenletsel in rustig vaarwater zitten, redden ze zich meestal wel, weet Van Hoof. “Maar door de restverschijnselen zijn de meeste mensen minder belastbaar. Dit kan ervoor zorgen dat mensen later in hun leven vastlopen, maar ook dat de naasten hier moeilijk mee om kunnen gaan. Want je jarenlang aanpassen aan zo’n situatie kan je opbreken.” Dat kan uitdagingen opleveren op vele gebieden: wonen, onderwijs, werk, vrije tijd, relaties en zorg. De vaste medewerkers van Breinlijn kunnen bij complexe vragen terugvallen op een team van gespecialiseerde deskundigen. Daar zitten een kinderrevalidatiearts en een arbeidsdeskundige in, maar bijvoorbeeld ook een WMO-klantmanager en een neuropsycholoog.

Moderne technologie
Breinlijn is ontstaan uit een samenwerking tussen een aantal zorgorganisaties en wordt nu landelijk verder ontwikkeld en uitgerold door de verschillende hersenletselteams in de aangesloten regio’s. Hun netwerk en deskundigheid zijn samengebracht met behulp van moderne technologie. Breinlijn werkt met een beproefd helpdesk-pakket waarbij ook de privacy goed geregeld is. Van Hoof: ‘Mensen die bellen of een bericht achterlaten op de website krijgen gegarandeerd binnen twee werkdagen een reactie. En we sluiten een traject pas af als de hulpvrager op de beste plek terecht gekomen is.”

Heeft u of uw naaste hersenletsel? Of ontmoet u in uw vriendenkring of beroepsmatig mensen met hersenletsel? In Nederland helpt Breinlijn de weg naar passende ondersteuning. De gratis hulpdienst is online en telefonisch bereikbaar via www.breinlijn.nl of 085 - 225 0244. Vanaf 12 mei actief in meerdere regio’s.

Reactie schrijven

Commentaren: 0