· 

Waarom de marinierskazerne niet naar Vlissingen verhuisde

Damage control. Een halve waarheid is geen leugen. Zolang een bezwaar niet officieel is gemaakt, hoef je er officieel niets mee te doen.

Het dossier - Vlissingen laat zien hoe een veenlaag van hoge ambtenaren en militaire officieren een moeras vormt waar tegenspraak in verdwijnt. ‘Is de woede al een beetje gezakt?’ vraagt presentator Twan Huys. Tegenover hem aan de tafel van Buitenhof zit Han Polman, commissaris van de Koning van Zeeland. Hij spreidt enigszins geagiteerd zijn handen, want er wordt hem iets geks gevraagd: ‘Nee, bij mij niet en bij de Zeeuwen ook niet kan ik u zeggen.’ Polman buigt zijn hoofd licht naar voren en kijkt de presentator over het randje van zijn brillenglazen streng aan.

Het is half februari en Zeeland is boos
In de provincie zou nabij de havenstad Vlissingen een nieuwe marinierskazerne verrijzen, de Michiel Adriaanszoon de Ruyterkazerne. De kazerne was een grote wiedergutmachungs-worst die Zeeland werd voorgehouden als compensatie voor uit de provincie weggetrokken rijksdiensten. ‘Als je over dat laatste contact had met de Rijksoverheid, werd continu de toekomstige marinierskazerne in herinnering gebracht,’ vertelde Polman aan Vrij Nederland.

Geruchten
Toch besloot het kabinet de verhuizing af te blazen, in nota bene dezelfde week dat er nog gesprekken liepen over oefenterreinen. Zeker, er zongen vanaf de herfst van 2019 geruchten rond over mogelijke alternatieve kazernelocaties, maar deze werden ‘meermaals ontkend’ door staatssecretaris Barbara Visser van Defensie. Polman: ‘Zowel aan medewerkers die ernaar vroegen als aan mij. “Die geruchten hoor ik ook,” zei ze, “maar jullie zijn de eersten die ik informeer over de verdere ontwikkelingen.”’ Wanneer Visser half februari de knoop doorhakt, blijkt uit de bijgeleverde Kamerstukken dat Defensie al acht maanden eerder een lijstje met zestien alternatieve locaties voor Vlissingen had klaarliggen. Hoezo ‘geruchten’? Er ontploft een bestuurlijk bommetje in de geboortestad van zeeheld Michiel De Ruyter. Een verslag van Dieuwertje Kuijpers voor Vrij Nederland.

Lees het hele artikel verder via deze link.

Reactie schrijven

Commentaren: 0