Schrappen centrale examens gunstig voor Zeeuwse scholieren

Vanwege de coronacrisis werd het centrale examen dit jaar geschrapt, waardoor het eindcijfer van eindexamenkandidaten enkel bepaald werd door de eerder afgelegde schoolexamens.

Voor de Zeeuwse examenkandidaten moet dit een opluchting zijn geweest. In Zeeland scoren scholieren namelijk consequent hoger op de schoolexamens dan op de centrale examens. Dit blijkt uit onderzoek van Greetz dat, in aanloop naar het landelijke examen-vlagmoment, data van het CBS en van DUO analyseerde.

Schrappen examens in Zeeland met opluchting ontvangen
In 10 van de 13 Zeeuwse gemeenten zijn één of meerdere middelbare scholen gevestigd. De afgelopen vijf jaar scoorden leerlingen in 7 van deze gemeenten hoger op de al eerder afgenomen schoolexamens dan op de - dit jaar geschrapte - centrale examens. Het afgelasten van de centrale examens moet dit jaar vooral een opluchting zijn geweest voor scholieren in Kapelle. Hier scoorde men de afgelopen vijf jaar namelijk 0,7 punt hoger op hun schoolexamens (6,8) dan op de eindexamens (6,1). Ook in de gemeente Tholen presteren scholieren doorgaans een stuk beter tijdens de schoolexamens dan tijdens de centrale examens (0,3 punt). Een overzicht van de resultaten per gemeente is te vinden op https://www.greetz.nl/geslaagd/onderzoek-schoolexamens

Slagingspercentage: Zeeuwse scholieren meest succesvol
In Nederland slaagde de afgelopen vijf jaar gemiddeld 92,2% van de eindexamenkandidaten voor het vwo-, havo- of vmbo-diploma. Zeeuwse scholieren scoorden met een slagingspercentage van 93,4% het best. In Zeeland zijn op gemeentelijk niveau echter duidelijke verschillen te zien in het slagingspercentage. Zo waren het leerlingen in Reimerswaal die de afgelopen vijf jaar, relatief gezien, het vaakst slaagden voor hun middelbare school. In 98,1% van de gevallen voldeden de scholieren hier aan de eindexamennorm.

Naar verhouding krijgen in Zeeland de scholieren uit Schouwen-Duiveland het minst vaak positief nieuws over hun middelbare schooldiploma. De afgelopen vijf jaar slaagde hier ‘slechts’ 90,9%. Landelijk gezien zijn eindexamenkandidaten het minst vaak succesvol in het Limburgse Brunssum (75,5%).

Meer informatie over het onderzoek is te vinden op deze website.

Reactie schrijven

Commentaren: 0