Compensatieplan voor Zeeland: zwaarbeveiligde gevangenis en extra beveiligde rechtbank

Dat staat in een voorstel van speciaal adviseur Bernard Wientjes.

Hij wil van de provincie een 'Law Delta' maken waar belangrijke justitiële en veiligheidsorganisaties moeten worden gehuisvest.

De compensatieplannen voor Zeeland naar aanleiding van het mislopen van de marinierskazerne kosten het kabinet de komende tien jaar 700 miljoen euro. Dat zeggen Haagse bronnen na berichtgeving van RTL Nieuws. Er zouden een zwaarbeveiligde gevangenis (EBI), een extra beveiligde rechtbank en een expertisecentrum moeten komen voor georganiseerde criminaliteit. De komende tien jaar kosten de plannen dus in totaal zo'n 700 miljoen, daarna wordt er structureel 70 miljoen euro per jaar voor uitgetrokken.

Nieuw Milligen
In februari werd bekend dat de marinierskazerne in Doorn niet naar Vlissingen zou verhuizen, maar naar Nieuw Milligen, bij Apeldoorn. Defensie was bang dat er een leegloop zou ontstaan bij het Korps Mariniers, omdat de mariniers niet in Zeeland zouden willen wonen. Zeeland was woest omdat er al in 2012 werd gezegd dat de kazerne naar die provincie zou komen. De afgelopen jaren waren er ook meerdere investeringen gedaan om de bouw mogelijk te maken.

Treinverbindingen
In het compensatieplan van Wientjes zou ook de wens staan om de treinverbindingen van en naar Zeeland te verbeteren. Maar volgens de bronnen die RTL Nieuws heeft gesproken zou dat nog niet definitief zijn. Het voorstel wordt gebruikt in de onderhandelingen tussen de Zeeuwen en het kabinet. Voor de zomer zou er een definitieve deal moeten zijn.

Lees ook - Waarom de marinierskazerne niet naar Vlissingen verhuisde

Reactie schrijven

Commentaren: 2
 • #1

  Manitobawolf (zondag, 07 juni 2020 11:39)

  Nou laat Zeeland maar wordt zijn ik zelf ben een Zeeuw maar ben goddank verhuist naar een beter plek kut volk is t en zal t blijven ook snap t wel van die mariniers

 • #2

  M. Groen. (maandag, 08 juni 2020 13:57)

  Zeeland wordt van de regen in de drop geholpen.
  Wat een idee van de nieuwe bemiddelaars.

  Geen tolvrije tunnel wel zaken die ze elders niet willen hebben.
  Gevangenissen, e.d. Wij ook niet!!!!!
  Schandalig! Dat is geen compenseren, dit is....... heel erg!!!

  Dit mag niet zo doorgaan !!