Vlissings verleden aflevering 1 - Voorgeschiedenis

In deze eerste aflevering gaan we in op de geschiedenis van Vlissingen samen met Peter van Druenen historicus en schrijver.

Het ontstaan van Vlissingen honderden jaren geleden. Vlissingen ontstond als vissersdorp, waarvan de bewoners, zoals van Druenen duidelijk maakt, in het midden van de dertiende eeuw zelf het initiatief namen om ‘een kilometer naar het zuiden een nieuwe nederzetting en een nieuwe haven te bouwen’. De nieuwe haven huisvestte de vissersvloot en het veer naar Vlaanderen. Voor de vissers was handel overigens een nevenactiviteit: zij verkochten hun vis, en ook zout, in Engeland en Antwerpen en namen soms wol mee als retourvracht uit Engeland. De werkelijke stichting van een stad (1315) kwam wel uit de koker van een landsheer, namelijk die van graaf Willem de Derde.

Stedelijk stratenplan
Het strategisch gelegen Vlissingen werd door hem van een nieuwe haven voorzien, mede met de bedoeling om een commercieel centrum te laten ontstaan. De relatie tussen dit initiatief en dat van de Vlissingers zelf, blijft wat onhelder; het lijkt erop dat er eerst een primitieve haven werd aangelegd die vervolgens werkelijk kaden kreeg en omringd werd door een stedelijk stratenplan.

Lees ook -  Nieuwe rubriek RTV Vlissingen: 'Vlissings verleden'

In juli weer een nieuwe aflevering (2) van ‘Vlissings verleden’.      

Video

Reactie schrijven

Commentaren: 1
  • #1

    Jan Soetens (zaterdag, 13 juni 2020 10:28)

    Schitterend en interessant verhaal. En buitengewoon boeiend en vol enthousiasme verteld.