Doen: Een zomerse zeiltrip langs de Nederlandse kust van Vlissingen tot Harlingen

Zin in een duurzame, avontuurlijke staycation en houd je van de zee? Dan is de Kustlijn-route van Fair Ferry jou op het lijf geschreven.

Deze zeiltrip langs de Nederlandse kust vaart van juli tot en met augustus, van Vlissingen tot Harlingen, en ook de Waddeneilanden worden bezocht. Er wordt gezeild op de Twister, een historisch tall ship van 35 meter. Deze zeiltrip langs de Nederlandse kust is bijzonder, deze bestaat namelijk uit verschillende etappes en je kunt een zeiltripje per etappe boeken. Een etappe bestaat uit 4 dagen en 3 nachten. Wil je meer etappes mee? Dat kan natuurlijk ook!

Zeilen langs de Nederlandse kust met de Twister
De Twister, die plek heeft plek voor 18 passagiers, zeilt op 11 juli van Harlingen naar Terschelling en dan via Texel naar Den Helder, van daaruit zakt ze af naar Scheveningen en Vlissingen. De zeilboot zal ook op bijzondere plekken voor anker gaan om hier bijvoorbeeld oesters te steken, vogels en zeehonden te bekijken op het onbewoond eilandje De Razende Bol, of een stukje te gaan wadlopen.

Verblijf in de havens tijdens deze zeiltrip langs de Nederlandse kust
Bij de kustplaatsen en Terschelling ligt de Twister een paar dagen in de haven. Zo heb je alle tijd om de omgeving van de havenstad of het eiland te ontdekken en te genieten van lokale specialiteiten. De Twister is voorzien van comfortabele bedden en je slaapt in je eigen hut. Het ontbijt wordt iedere morgen verzorgd op de boot.

Kustplaatsen en omgeving bezoeken
En ook op het vasteland kun je op de bemanning van de Twister bouwen, van fietsverhuur tot en met het fungeren als gids. Ze vertellen je graag waar je de leukste lokale plekjes, tradities, lekkernijen en bijzondere musea vindt. De passagiers krijgen tevens bij iedere stad een plattegrondje met highlights mee.

Reizen volgens het hop-on hop-off-principe
De reis kan volgens het hop-on, hop-off principe per etappe worden geboekt. Een etappe duurt vier dagen. Dus of je nou een paar dagen of een paar weken wil meezeilen, het kan allemaal. 


De Kustlijn-etappes:

1.     Harlingen          →    Terschelling                    11 t/m 14 juli
2.     Terschelling      →    Den Helder (via Texel)   14 t/m 17 juli
3.     Den Helder       →    Scheveningen                17 t/m 20 juli
4.     Scheveningen   →   Vlissingen                       20 t/m 23 juli
5.     Vlissingen         →    Scheveningen                23 t/m 26 juli
6.     Scheveningen   →    Den Helder (via Texel)  26 t/m 29 juli
7.     Den Helder       →    Harlingen                       29 t/m 1 augustus
 
Meer kustlijn-etappes - www.fairferry.com/kustlijn

De plaatsen die deze zeiltrip langs de Nederlandse kust aandoet op de kaart


Covid-19 maatregelen
In deze tijden van Covid-19 houden we ons aan speciale protocollen. Passagiers die geen hut delen blijven op 1,5 meter van elkaar, iedereen wast extra vaak en goed zijn handen, het schip wordt meerdere keren per dag schoongemaakt en op het schip zijn markeringen en tekens aangebracht hoe te handelen. De bemanning zal iedereen hier vanzelfsprekend goed in begeleiden. Tijdens de reis heeft elk huishouden een eigen hut. Ook een eenpersoonshuishouden krijgt een eigen hut. Er zijn 2-persoons, 3-persoons en 4-persoons hutten aan boord.


Zoveel mogelijk zeilen op de wind

Omdat Fair Ferry zo min mogelijk tot geen gebruik wil maken van de motor, neemt een etappe vier dagen in beslag. Met goede wind is de Twister niet langer dan 12 uur op zee. Als het te hard waait, dan wordt er later uitgevaren. De reis duurt ook langer bij te weinig, of wind uit de verkeerde richting. Dit hoort bij het avontuur van reizen per zeilschip.

Over het tall ship Twister
Twister is gebouwd in 1902. Oorspronkelijk was de buitenkant van de romp van het schip geheel uit hout gemaakt. Vijfenvijftig jaar later werd deze vervangen door een van staal. Hierdoor kon het schip nog een tijd gebruikt worden als vissersschip. In 1999 is het schip gedoopt tot Twister. Sindsdien bewijst ze een goede zeiler en een van de mooiste zeilende klassieke schepen in de regio te zijn.

Fair Ferry Rotterdam - Londen
Fair Ferry is een veerdienst per zeilschip. Maar het is tegelijkertijd ook zo veel meer dan dat. Want meezeilen op een tall ship is al een enorm unieke beleving op zichzelf. Daarbovenop is het ook nog eens heel duurzaam. Iets waar onze maatschappij steeds meer behoefte aan heeft. In 2019 heeft Fair Ferry de lijn Rotterdam – Londen getest, dat was een groot succes. Aankomende zomer zou dit traject weer gevaren worden. Daarnaast stonden ook een paar nieuwe routes richting Scandinavië op de planning.  Helaas gooide Covid-19 roet in het eten.

Over oprichter Karel de Boer
Karel zeilt al zijn hele leven. Zo was hij als kind vergroeid met zijn Optimist (eenmansbootje). En na de middelbare school is hij al liftend op verschillende zeiljachten van Europa naar de Cariben gevaren.

Hij is uiteindelijk, na een studie aan de Gerrit Rietvelacademie en Hoger Instituut voor de Schone Kunsten, toch in 2006 aan de slag gegaan als ruimtelijk ontwerper/kunstenaar. Maar het bloed kruipt waar het niet gaan kan. Rond 2017 kreeg Karel steeds meer last van vliegschaamte. Zeker bij kleine afstandsvluchten. Hij ging op zoek naar een alternatief voor het vliegtuig. Als groot zeilliefhebber was de startup Fair Ferry toen vrij snel geboren.

Reactie schrijven

Commentaren: 0