Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen aflevering 1 - Slaggereedschap

Scheepswerf De Schelde was de trots van Vlissingen. De hele stad liep uit als een schip van de helling gleed.

En het bloeiende bedrijf gaf volop werk. De meeste arbeiders stonden met liefde in de jaren 30 tot en met de jaren 90 aan de machines, tot de neergang van de scheepsbouw inzette. RTV Vlissingen is met ingang van juli 2020 gestart met een nieuwe rubriek: ‘Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen’. Via deze rubriek besteden we maandelijks aandacht aan de Scheepsbouwgeschiedenis in Vlissingen. De opnames vinden plaats vanuit het Museum Scheldewerf gelegen aan de Willem Ruysstraat 100 in Vlissingen.

Eerste aflevering 'slaggereedschap’
In deze allereerste aflevering aandacht voor het ‘slaggereedschap’ wat gebruikt werd door de jaren heen op de werf. Vrijwilligers Jan Coppoolse en Jos Roelse geven uitleg van de diversiteit aan hamers die gebruikt werden in het verleden. Aan de orde kwamen ook onderwerpen zoals de asbestverwerking en de gevolgen hiervan, de ligging van de werf midden in de stad, wat ook voor overlast zorgde voor de inwoners van Vlissingen.

De trots van Vlissingen
De geschiedenis van de Koninklijke Maatschappij De Schelde is onlosmakelijk verbonden met de stad Vlissingen. De Schelde was Vlissingen en Vlissingen was De Schelde. Het bedrijf was jarenlang de grootste werkgever van Vlissingen en Walcheren.

Vlissingen groeide dankzij de Scheldewerf
Begin jaren 50 werkten er 4500 mensen op De Schelde en moest een verkeersagent op de fiets het verkeer regelen bij het leegstromen van de poort. Veel Walcherse families waren generaties lang werkzaam op de Schelde: de liefde voor het vak, de verbondenheid met het bedrijf werd overgedragen van vader op zoon. De voorspoedige ontwikkelingen in de scheepsbouw sinds de oprichting, zorgden voor een enorme bloei. Vlissingen had nooit uit kunnen groeien tot de plaats die het nu is zonder De Schelde. ‘Wat goed is voor De Schelde, is goed voor Vlissingen’ was jarenlang het credo van het gemeentebestuur.
 
Scheepsbouwgeschiedenis Vlissingen aflevering 2  ‘Bedrijfsbrandweer KMS’ komt 2 september online! 
 

Videoverslag

Reactie schrijven

Commentaren: 0