· 

Komende jaren tienduizenden nieuwe laadpalen nodig in Zeeland en Zuid-Holland

Zeeland gaat in zee met Zuid-Holland om de komende jaren meer laadpalen te realiseren.

Doel is om tot een landelijk dekkend netwerk te komen. Den Haag en de provincies zetten daar dertig miljoen euro voor opzij.

Het elektrisch vervoer op de weg gaat de komende jaren toenemen, zo is de verwachting. Zes regio’s gaan samen met netbeheerders en het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat aan de slag om slim en snel meer laadpalen te plaatsen in heel Nederland. Woensdag bekrachtigden zij hun samenwerking. Samenwerken scheelt geld, tijd en levert eenduidigheid voor de gebruiker op. Nederland loopt voorop als het gaat om de aanleg van laadpalen. Deze samenwerking is een volgende stap op weg naar een landelijk dekkend, betrouwbaar en toekomstbestendig netwerk van laadpalen.

6 regio’s voor schaalvoordeel en efficiëntie
Als onderdeel van het Klimaatakkoord hebben overheden, markt en netbeheerders landelijk afspraken gemaakt voor een goed laadnetwerk. Gemeenten en provincies hebben een belangrijke rol in de uitvoering van deze afspraken. Door samen te werken hoeft niet elke gemeente specialistische kennis in huis te halen. Ook kunnen ze samen aanbesteden, dat scheelt geld bij de aanleg. Daarnaast zorgt samen plannen ervoor dat laadpunten op een logische plek komen en ze snel geplaatst kunnen worden. Zowel in de straat voor particulieren, als bij bedrijventerreinen voor bussen en vrachtwagens.

De 6 regio’s zijn:
 1   Provincies Zeeland en Zuid-Holland
 2   G4 (Amsterdam, Den Haag, Rotterdam, Utrecht)
 3   MRA Elektrisch (provincies Noord-Holland, Flevoland, Utrecht)
 4   Provincies Groningen, Fryslân en Drenthe
 5   Provincies Overijssel en Gelderland
 6  Provincies Noord-Brabant en Limburg

In elke regio maakt ook de netbeheerder deel uit van de samenwerking. Die denkt vooraf mee over waar aansluitingen op het stroomnet komen en hoe het stroomnet het best belast kan worden. Het Rijk trekt € 15 miljoen uit om de regio’s te helpen bij de aanleg van een landelijke dekkend netwerk. De regio’s leggen hetzelfde bedrag bij.

Nederland goed in aanleg laadpunten
Het aantal elektrische auto’s groeit snel. Het kabinet wil dat in 2030 alle auto’s die nieuw de weg op komen helemaal zonder uitlaatgassen rijden. Naar verwachting zijn er op dat moment zo’n 1,9 miljoen elektrische auto’s, die samen ongeveer 1,7 miljoen laadpunten nodig hebben. Naar schatting zijn er in Nederland in 2021 213 nieuwe laadpunten per werkdag nodig, en in 2025 550 nieuwe laadpunten per werkdag. Er zijn veel innovatieve Nederlandse bedrijven die hun producten en kennis op het gebied van laadinfrastructuur exporteren. Nergens ter wereld staan zoveel laadpunten per vierkante kilometer als in Nederland.

Reactie schrijven

Commentaren: 0