SGP: Vervang de ‘bedjes’ met ingemetselde keien op de boulevard door palmbomen

Groen is een onmisbaar deel van die fijne leefomgeving. Het planten van bomen in een versteende omgeving kan hieraan een waardevolle bijdrage leveren.

Bomen vangen CO2 af, grond er om heen houdt water vast, het verlaagt de temperatuur als het heet is en bomen geven mens en dier schaduw. Aangezien wordt verwacht dat de temperatuur op aarde zal stijgen en meer heftige regenbuien zullen voorkomen, is de SGP van mening dat ook de boulevard in Vlissingen meer klimaat-adaptief kan worden ingericht. Nu al zijn wij enkele keren kampioen geweest als stad in Nederland met de meeste zonuren. Het is te verwachten dat zuid-west Nederland ooit hetzelfde klimaat zal krijgen als nu de omgeving van Bordeaux (Frankrijk).

Palmbomen planten
Om de boulevard een meer groene, klimaat-adaptieve inrichting te geven, is de SGP van mening dat op het brede voetgangersgedeelte van Boulevard Evertsen de niet functionele “bedjes” met ingemetselde keien (bedoeld als kunstwerk) vervangen kunnen worden door grond om daar vervolgens palmbomen in te planten. De soort Trachycarpus Fortunei is uitermate geschikt; deze kan tegen vorst (tot -18 graden C), kan tegen wind en lange blootstelling aan zonlicht. Dit zou er zo uit kunnen zien:


Welzijn lijkt vaak het kleine broertje van welvaart, dus vindt de SGP het tijd om welzijn meer aandacht te geven. Middels deze politieke, schriftelijke vragen doet de SGP een oproep om na de corona-crisis niet terug te keren naar het oude normaal, maar juist te sturen op de dingen die van belang zijn voor een fijne leefomgeving, nu en later.

Vragen aan het college
De SGP wil hierover de volgende vragen stellen:
⦁ Deelt het college de mening van de SGP dat meer groen in de leefomgeving goed is voor het welzijn van onze inwoners en bezoekers?
⦁ Deelt het college de mening van de SGP dat de boulevard erg is versteend en meer klimaat-adaptief kan worden ingericht, bijvoorbeeld door de “bedjes” met ingemetselde keien te vervangen door grond met daarin palmbomen (Trachycarpus Fortunei)?
⦁ Deelt het college de mening van de SGP dat de aanwezigheid van palmbomen op de boulevard meerwaarde heeft voor onze inwoners en bezoekers?
⦁ Is het college bereid om in de begroting geld te reserveren om de boulevard een meer groene en aantrekkelijker uitstraling te geven door de aanplant van palmbomen op de plaatsen zoals door de SGP is voorgesteld?

Reactie schrijven

Commentaren: 5
 • #1

  Corina. (maandag, 03 augustus 2020 12:50)

  Super goed initiatief! Heel decoratief, zal prachtig ogen. Hoop dat het doorgaat.

 • #2

  Anja (maandag, 03 augustus 2020 13:23)

  Palm bomen in Spanje oké, maar in Vlissingen nee niet echt, geen gezicht. Vlissingen is alleen mooi op de boulevard maar de rest is 3 x niks.

 • #3

  H.J. Mulder (maandag, 03 augustus 2020 14:12)

  Slecht plan, enkele jaren terug hebben de uitbaters van van Solskin dit ( het plaatsen van palmen) ook al eens geprobeerd. Is indertijd geen succes gebleken. Daarnaast is de Trachycarpus Fortunei wel winterhard maar niet geschikt voor plaatsing in de volle wind.

 • #4

  Carolina (maandag, 03 augustus 2020 16:47)

  Meer groen is altijd een goed idee! Of het dan palmbomen moeten worden is een vraag voor een groenexpert. Men zou ook kunnen overwegen te kiezen voor duinplanten.

 • #5

  Paul [ 03 augustus 2020 2100 ] (maandag, 03 augustus 2020 21:06)

  Zal een grote aanwinst zijn voor Vlissingen ,